Citibank, bir yatırım fonu şirketine yanlışlıkla 176 milyon dolar gönderdi ve parasını geri alamıyor

Kozmetik markası Revlon’un borçlarını yapılandıran Citibank, firmaya borç verenlere faiz ödemesi yapmak isterken “operasyonel bir hata sonucu” borcun tamamını yolladı

Fotoğraf: Victor J. Blue/Bloomberg

New York merkezli bankacılık devi Citibank, uluslararası alanda faaliyet gösteren yatırım şirketi Brigade Capital Management’a yanlışlıkla 176,2 milyon dolar gönderdi ve şimdi geri alamıyor. Brigade Capital Management’in parayı geri vermeyi reddetmesinin ardından Citibank, yatırım fonuna dava açtı. 

Citibank’ın “operasyonel bir hata” diyerek değerlendirdiği yanlış transfer şu şekilde gerçekleşti: 

1932'de kurulan ABD merkezli çok uluslu kozmetik şirketi Revlon, 900 milyon dolarlık borcunun yapılandırılması için Citibank ile çalışıyor. 

Brigade Capital Management ise Revlon’a borç veren fonlardan yalnızca biri. Hatta Brigade ile birlikte HPS Investment Partners ve Symphony Asset Management, Revlon’un temerrüde düşmesi ve borç yapılandırma taktiklerinden duydukları rahatsızlık nedeniyle kozmetik şirketi ile davalık olmuştu.

11 Ağustos’ta gerçekleşen olayda ise yönettiği borcun belirlenen kısmını ödemek isteyen Citibank, 900 milyon dolardan daha fazla bir miktarı borç verenlere yanlışlıkla gönderdi. Yarısından biraz daha azını geri alan Citibank, Brigade Capital’in geri ödemesinde sorun yaşadı. 
 

revlon bloomberg
Resmi olarak 1932 yılında kurulan Revlon markasının geçmişi 1910'lara kadar uzanıyor/ Fotoğraf: Daniel Acker/Bloomberg


Zira Citibank, Brigade’in verdiği 174,7 milyon dolarlık kredinin faiz ödemesi 1,5 milyon doları göndermek istemişti ancak 100 katından daha fazlasını transfer etti. Brigade Capital Management ise Revlon’un bu borcu zaten ödemesi gerektiğini söyleyerek kendilerine ulaşan 176,2 milyon doları geri göndermedi ve nakde çevirdi. 

Revlon, borcunun tamamını ödemediğini açıklarken Citigroup’tan yapılan açıklamada ödemenin Revlon’un değil kendi fonları üzerinden gerçekleştiğini belirtti. 

Citigroup’tan yapılan açıklamada “Brigade Capital Management, ana kredi anlaşması çerçevesinde sürpriz bir ödemenin yapılamayacağını bilmesi gerekirdi. Ayrıca açık ki hiçbir şirket, hele ki Revlon gibi sıkıntıdaki bir perakende şirketi, pandemi nedeniyle oluşan finansal problemlerle mücadele ederken bu miktarda bir ödeme yapamaz” denildi. Salgın nedeniyle ekonomik sıkıntı yaşayan Revlon’un toplam borcu 3 milyar dolara ulaşmış durumda. 

Brigade Capital Management’a ihtiyati tedbir uygulayan New York mahkemesi, şirketin söz konusu meblağı geri ödemesini veya 31 Ağustos’taki duruşmaya kadar parayı hiçbir şekilde kullanmamasını hükmetti. 


Independent Türkçe, Bloomberg, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU