Trump: Belarus'ta çok fazla demokrasi varmış gibi görünmüyor

ABD Başkanı, Belarus'taki durumla ilgili birçok kişiyle iletişim halinde olduklarına belirterek, konuyu Rusya ile de görüşeceğini ifade etti

Fotoğraf: Reuters

ABD Başkanı Donald Trump, Belarus'taki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından başlayan gösterilerin "barışçıl" olduğuna inandığını belirterek, "Demokrasi' önemli bir kelime, Belarus'ta çok fazla demokrasi varmış gibi görünmüyor" ifadesini kullandı. 

Trump, Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada, Belarus'taki gösteriler ve ülkedeki son gelişmeler konusunda değerlendirmelerde bulundu. 

Trump, Belarus'taki durumla ilgili birçok kişiyle iletişim halinde olduklarına işaret ederek, uygun bir zamanda bu mevzuyu Rusya ile de görüşeceklerinin altını çizdi. 

Belarus'ta düzenlenen gösteriler konusunda Trump, "Ortada kesinlikle büyük bir gösteri var ve bunlar bizim ülkemizdekilerin aksine gayet barışçıl görünüyor" değerlendirmesinde bulundu. 

Trump, kadınlara oy kullanma hakkı verilmesi konusunda mücadele eden ve oy kullanırken yakalandığı için "seçim kurallarını çiğnemekle" suçlanan Susan B. Anthony için günün ilerleyen saatlerinde bir kararname imzalayacağını da bildirdi.

2 kişi hayatını kaybetti

Belarus Merkez Seçim Komisyonu, 9 Ağustos’ta yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini Aleksandr Lukaşenko'nun yüzde 80,1 oyla kazandığını, en yakın rakibi Svetlana Tikhanovskaya'nın oylarının ise yüzde 10,12'de kaldığını duyurmuştu.

Sonuçların açıklanmasından sonra ülkede protestolar başlamıştı.

Belarus Sağlık Bakanı Vladimir Karanik, dün yaptığı açıklamada, geçen hafta içerisinde protesto gösterileri sırasında 2 kişinin hayatını kaybettiğini, 3’ü ağır yaralı olmak üzere 158 kişinin hastanelerde tedavi görmeye devam ettiğini bildirmişti.

Belarus İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Olga Çemodanova, dün, izinsiz protestolarda gözaltına alınanların büyük çoğunluğunun serbest bırakıldığını kaydetmişti.

Muhalefet, "hile karıştırıldığı" iddiasıyla seçim sonuçlarını kabul etmeyerek üst mahkemeye itiraz edeceklerini açıklamıştı.

Protestolar sürüyor

Ülkedeki protestolar yaklaşık 10 gündür devam ediyor.

Dün Başkent Minsk olmak üzere sosyal medyadan yapılan çağrılarla devlet fabrikalarında bazı işçiler iş bırakma eylemi yaparken, akşam saatlerinde protestocular meydanlarda gösteri yapmıştı.

Ellerinde 1995’ten önce kullanılan kırmızı-beyaz bayraklarla Lukaşenko aleyhinde slogan atan göstericiler, Minsk’te önce hükümet binası önünde toplanmıştı.

Ardından Minsk’te bulunan cezaevleri önüne giden protestocular, izinsiz gösterilere katıldıkları için gözaltında tutulanların ve “siyasi tutukluların” serbest bırakılması talebinde bulunmuştu.

 

Independent Türkçe, ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU