Pelosi, Trump’ın “seçim sabotajıyla” savaş için tatildeki Temsilciler Meclisi'ni göreve çağırdı

ABD Başkanı’nın ulusal posta servisini manipüle etmeye kalkıştığını söyleyen Demokrat siyasetçi, “Amerikalılar sağlıkları ve oyları arasında tercih yapmak zorunda bırakılmamalı” dedi

Nancy Pelosi, Trump yönetiminin USPS bütçesini engelleme girişimine tepki gösterdi (AFP)

ABD’de Başkan Donald Trump’ın daha seçim olmadan hile iddialarıyla gündeme getirdiği posta hizmetleri etrafında son zamanlarda yaşanan tartışmalarda gerilim giderek tırmanıyor.

Trump geçen hafta Fox Business kanalına yaptığı açıklamada, Kongre’deki Demokratların koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla ilgili yeni yardım paketine ABD Posta Servisi’ne (USPS) ve seçim altyapısına daha fazla kaynak ayrılması teklifini dahil etme çabasını engellediğini söylemiş ve "herkes için postayla oy kullanma" sistemine itirazlarını yinelemişti.

Diğer taraftan ülkenin farklı bölgelerinden posta kutularının kaldırıldığına dair haberler gelirken, zamanında Trump’a milyonlarca dolar bağışlamış bir isim olan USPS Genel Müdürü Louis DeJoy da posta yoluyla verilecek oyların zamanında sayılamayacağını ileri sürmüştü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu gelişmelerin ardından Temsilciler Meclisi’nin Demokrat Başkanı Nancy Pelosi, Trump’ın sürekli hedef gösterdiği posta hizmetlerini ve bütçe desteğini engellediği USPS’i “seçim sabotajından korumak için” Temsilciler Meclisi’ni tatilden erken dönmeye çağırdı.

Guardian’a göre Pelosi, ABD Kongresi’nin alt kanadının, USPS’in faaliyetlerini ya da hizmet seviyelerini değiştirmesini önlemek için bir tasarıyı oylamak üzere bu hafta tatilden döneceğini söyledi.

Temsilciler Meclisi’nin bu meseleyi 15 Eylül’den önce oylaması planlanmıyordu.

Trump’ın posta servisini manipüle ederek seçim sabotajına kalkıştığını savunan Pelosi, kuruluşun hizmetini azaltacak ve postaların dağıtımını erteleyecek değişiklikler yapmak isteyen USPS Genel Müdürü DeJoy için “suç ortağı kafadar” ifadesini kullandı.

“İnsanların hayatları, geçimleri ve Amerikan demokrasimizin yaşamı, başkan tarafından tehdit altında bulunuyor” diyen Pelosi, “ABD Posta Servisi, pandemi dönemlerinde seçimde merkezi rol oynar. Amerikalılar sağlıkları ve oyları arasında tercih yapmak zorunda bırakılmamalı” diye ekledi.

Sanders: Amerikan demokrasisi için bir kriz yaşanıyor

Pelosi’nin bu çıkışına bir destek de Demokratların eski başkan aday adayı Bernie Sanders’tan geldi.

Vermont Senatörü, NBC’ye yaptığı açıklamada, Trump’ın posta yoluyla oy vermeye yönelik saldırılarını ve yönetiminin USPS için istenen fonları durdurma çabalarını, kasım ayındaki seçimler öncesi “Amerikan demokrasisi için bir kriz” olarak nitelendirdi.

Sanders, “Şu anda bir ABD başkanının, seçimi bastırmak ve oy verme merkezlerine gitmenin canı riske atmak anlamına geldiği bir zamanda halkın posta yoluyla oy vermesini zorlaştırmak için elinden gelen her şeyi yapmasına şahit oluyoruz” dedi.
 


Pandemi nedeniyle 5 milyondan fazla kişinin enfekte olduğu ülkede posta yoluyla oy vermede rekor kırılması beklenirken, halihazırda ciddi bir mali krizle karşı karşıya bulunduğu belirtilen USPS’in oy pusulalarını seçmenlere iletmesi ve verilen oyları seçim merkezlerine vaktinde yetiştirmesi hususunda kaygılar yaşanıyor.

Amerika’nın Sesi’nin haberine göre milyonlarca Amerikan vatandaşı için hayati önem taşıyan ancak çıkmaza giren koronavirüs yardım paketinde Kongre tatile girmeden önce anlaşma sağlanamamıştı.

Çalışmalarına geçen hafta itibarıyla ara veren Kongre üyelerinin gelecek aya kadar toplanması beklenmezken hem Demokrat hem Cumhuriyetçi Parti liderleri acil bir anlaşma durumunda üyelerini Kongre’ye çağırabileceklerini söylemişti.

 

Independent Türkçe, Guardian, Amerika’nın Sesi

DAHA FAZLA HABER OKU