AB, Türkiye'nin yeni NAVTEX ilanının gerilimi artırdığını savundu, geniş kapsamlı diyalog çağrısı yaptı

AB Yüksek Temsilcisi Borrell, diyalog ve müzakerenin istikrar ve kalıcı çözüme giden tek yol olduğunu belirtti ve çağrı yaptı

Fotoğraf: AA

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de yeni NAVTEX ilan etmesinin gerilimi artırdığını savunarak, geniş kapsamlı diyalog çağrısında bulundu.

Borrell, yaptığı açıklamada, Yavuz sondaj gemisinin Kıbrıs açıklarında hidrokarbon arama çalışmaları için ilan edilen NAVTEX’in Kıbrıs Rum Kesimi ile Mısır'ın iddia ettiği sınırlarda kaldığını savundu.

Diyalog ve müzakerenin istikrar ve kalıcı çözüme giden tek yol olduğunu belirten Borrell, Türkiye'nin faaliyetlerini durdurarak AB ile geniş kapsamlı diyaloğa girmesini istedi.

Türkiye'nin yeni NAVTEX ilanı

Türkiye, Doğu Akdeniz'de Yavuz sondaj gemisinin çalışmalarını yürüteceği alana yönelik 18 Ağustos-15 Eylül tarihlerini kapsayan yeni NAVTEX ilan etmişti.

Buna göre Yavuz sondaj gemisi; Ertuğrul Bey, Osman Bey ve Orhan Bey gemileriyle birlikte Kıbrıs'ın güneybatısında çalışmalarını sürdürecek.

Duyuruda, "Çalışma sahasına girilmemesi şiddetle tavsiye olunur" ifadesine de yer verilmişti.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nden "karşı-NAVTEX" duyurusu gelmişti

Türkiye'nin Yavuz sondaj gemisi için NAVTEX ilanı üzerine Güney Kıbrıs Rum Yönetimi de bu sabah "karşı-NAVTEX" yayımlamıştı.

Rum radyosuna göre, Larnaka'daki "Arama-Kurtarma Koordinasyon Merkezi" tarafından yayımlanan "karşı-NAVTEX"i ile, Türkiye'nin yeni NAVTEX'inin "yetkisiz ve geçersiz, Yavuz ve beraberindeki gemilerin bölgedeki faaliyetlerinin de yasa dışı olduğu" iddiası ortaya atılmıştı.

 

Independent Türkçe, ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU