BMGK İran'a yönelik silah ambargosunu uzatmayı reddetti, ABD sert tepki gösterdi

Pompeo, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin İran’a yönelik silah ambargosu kararını eleştirerek, “BMGK kaos ve yıkımı görmezden geldi” dedi

BMGK İran'a yönelik silah ambargosunu uzatmayı reddetti / Fotoğraf: AP

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin İran'a yönelik silah ambargosunun uzatılmasına yönelik karar tasarısını reddettiğini söyledi.

Pompeo, yaptığı yazılı açıklamada, BMGK’nin uluslararası barış ve güvenliği sağlama misyonu olduğunu belirterek, "BMGK, bugün en temel misyonunu yerine getirememiştir" ifadesini kullandı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BMGK'nin, İran'a yönelik silah ambargosunun uzatılmasına yönelik karar tasarısını reddettiğini aktaran Pompeo, "BMGK, dünyanın önde gelen terör destekçisi devletine, 10 yıldan uzun süredir ilk kez hiçbir BM kısıtlaması olmadan konvansiyonel silah alma ve satma yolu açmıştır” dedi.

“BMGK kaos ve yıkımı görmezden geldi”

Pompeo, “BMGK'nin uluslararası barış ve güvenliğin savunulmasında kararlı davranamaması, affedilemez" değerlendirmesinde bulundu.

BMGK'nin, Ortadoğu'da İran'ın eylemleri nedeniyle tehlike altında olan birçok ülkenin İran'a silah ambargosu çağrılarını reddettiğini vurgulayan Pompeo, şunları kaydetti:

Bu ülkeler, silah ambargosu uzatılmazsa İran'ın daha çok kaos ve yıkım yayacağını biliyor ancak BMGK bunu görmezden gelmeyi seçti. ABD hiçbir zaman bölgedeki dostlarının BMGK'deki taleplerinin peşini bırakmayacak. Teokratik terör rejiminin, Avrupa'nın, Ortadoğu'nun ve diğer bölgelerin kalbini tehdit edecek şekilde silah satıp alma özgürlüğü olmamasını sağlamak için çalışacağız.

 

Independent Türkçe, Ajanslar
 

DAHA FAZLA HABER OKU