Trump’ı zora sokan bir kitap da eski avukatı Cohen’den geldi: "Onunla ruh ikizi gibiydik, kimsenin bilmediği sırlarını biliyorum"

Cohen, “Gerçekte kim olduğuna şahit olduğum için Trump’ı ailesinden bile daha iyi tanıyorum” diyor

Michael Cohen yargılandığı dava nedeniyle girdiği cezaevinden salgın sırasında tahliye edilmişti (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump, eski Ulusal Danışmanı John Bolton’ın ve yeğeni Mary L. Trump’ın ardından bu kez eski avukatı Michael Cohen’in yazdığı kitap nedeniyle gündemde.

Disloyal: The True Story of the Former Personal Attorney to President Donald J. Trump (Sadakatsiz: Başkan Donald Trump’ın Eski Kişisel Avukatının Gerçek Hikayesi) adlı kitapta Trump’ın sırlarını bildiğini savunan Cohen, Trump’ın Rusya’nın suç ortaklığıyla seçimde hile yaptığını da anlatıyor.

Guardian gazetesinin haberine göre ABD Adalet Bakanlığı’nın yayımlanmasını durdurmak için yasal girişim başlattığı ancak daha sonra geri çektiği başvurunun ardından kitap perşembe günü online olarak kısmen erişime açıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cohen, Rusya’nın 2016 seçimlerine müdahalesiyle ilgili soruşturmada Kongre’ye yalan söyleme, Trump’ın geçmişte karıştığı iddia edilen ilişkilerle ilgili bazı kadınlara sus payı verme ve vergi kaçırma gibi suçlardan üç yıl hapis cezasına çarptırılarak Mayıs 2019’da cezaevine girmiş, koronavirüs salgını nedeniyle de kalan süresini evde çekmek üzere geçen ay tahliye edilmişti.

Trump’ın eski avukatı temmuz ayında attığı bir tweet’te yazdığı kitabı neredeyse bitirmek üzere olduğunu söyleyince yeniden cezaevine gönderilmiş, federal bir yargıcın Cohen’in “misillemeye maruz kaldığı” yönündeki kararının ardından bir kez daha serbest bırakılmıştı.

Cohen kasım seçimlerinin hemen öncesinde eylül ayında piyasa sunulması beklenen kitabında, yeşil mahkum kıyafetleri içinde günlerini geçirdiği New York cezaevindeki anılarından bahsediyor; “Trump'ın her sabah ilk görüştüğü ve her gece son görüştüğü” kişi olduktan yıllar sonra ABD Başkanı’yla başının nasıl olup da derde girdiğinden ayrıntılarıyla söz ediyor.

Bir zamanlar “iş bitiriciliğini” yaptığı Trump’tan bahsederken “düzenbaz”, “yırtıcı”, “ırkçı”, “zorba” ve “yalancı” ifadelerini kullanan Cohen, “Gerçekten kim olduğunu gösterdiği karanlık iş toplantılarında, striptiz kulüplerinde, savunmasız anlarında hakiki yüzüne şahit olduğum için bir bakıma onu ailesinden bile daha iyi tanıyordum” diyor.

Kendim için güç kazanmak isterken Trump’ı memnun edeyim diye gösterdiğim doymak bilmeyen tutku, yani benim sonumu getiren bu ölümcül kusur, şeytanla pazarlık yapmak demekti: Güç toplamak, onu ustalıkla kullanmak, muhafaza etmek ve kendi çıkarım için kullanmak adına her şeyi yapardım. Bu açıdan Donald Trump ve ben birbirine en çok benzeyen ruh ikizleri gibiydik.

Rusya’nın müdahalesi soruşturmasında Trump aleyhinde şahitlik yapacağı için yüzlerce ölüm tehdidi aldığını, bu yüzden Şubat 2019’da ifade vermek için New York’taki evinden Kongre’nin bulunduğu Washington DC’ye uçak ya da tren yerine arabayla gittiğini yazan Cohen, “Başımda beyzbol şapkası vardı, güneş gözlüğü takmıştım ve diğer sürücüler beni görmesin diye hızımı 80’den aşağı düşürmüyordum” diyor.
 


Fox News kanalının haberine göre Cohen kitabında ayrıca “ABD Başkanı benim ölmemi istedi. Ya da Donald Trump’ın söyleyeceği şekilde diyeyim: Ölsem umurunda olmazdım” diyor.

Trump’ın Ruslarla işbirliği yaptığı iddialarını araştıran Robert Mueller’in yürüttüğü soruşturmanın ABD Başkanı’nın iddia ettiği gibi “bir cadı avı” olmadığını dile getiren Cohen, “Trump seçimlerde Ruslarla suç ortaklığı yaparak hileye başvurdu. Bu sayfalarda da keşfedeceğiniz üzere, ‘kazanmak’ için her şeyi yapmak her zaman onun iş ve yaşam tarzı” ifadelerini kullanıyor.

Trump’ın hayatı boyunca eylemlerinin sorumluluğundan kaçtığını anlatan Cohen, “Sırlarını saklama konusunda güvendiği kimse yoktu. 10 yıl boyunca o kişi kesinlikle bendim, sürekli onun yanındaydım ve bana neler oldu bir bakın. Sizden şu gerçeği göz önünde bulundurmanızı istiyorum: Trump’ın hiç gerçek dostu yok. Tüm hayatı boyunca eylemlerinin sorumluluğundan kaçarak yaşadı. Yoluna çıkan herkesi ya ezip geçti ya da kandırdı ama o sırların nereye gömüldüğünü biliyorum, zira onları gömen bendim” diye ekliyor.

Cohen kitabının önsözündeyse şu ifadelere yer veriyor:

Bu tehlikeli günlerde Cumhuriyetçi Parti’nin ve Trump’ın destekçilerinin anayasayı tehdit ettiğini ve insanoğlunu peşinden sürükleyen en kötü dürtülerden birini izlediklerini görüyorum: Ne pahasına olursa olsun iktidarı elde etme arzusu.

 

Independent Türkçe, Guardian, Fox News

DAHA FAZLA HABER OKU