Bipolar bozukluk: Semptomları nedir ve nasıl tedavi edilir?

Şarkıcı Bebe Rexha’nın bipolar olduğunu açıklaması, hayranları üzerinde bu hastalığa yönelik ilgi uyandırdı

Depresyon evresindeki bipolarlar, düşük enerji, üzüntü ve husursuzluk hissediyor ve bu da özsaygıyı etkiliyor, iştah kaybı doğuruyor ve intihar girişimine sürüklüyor

Şarkıcı Bebe Rexha bipolar bozukluğu olduğunu söyledi. 2018’de şarkıcı Mariah Carey de aynı rahatsızlıktan sıkıntı çektiğini açıklamıştı.

Carey röportajında, akıl sağlığıyla ilgili problem yaşadığı öğrenilir ve kariyerini etkiler korkusuyla, bunu yıllarca içinde tuttuğu “inkar ve soyutlanma” döneminden bahsetmişti.   

Yıldız ayrıca, destek alana kadar, yüz binlerce insanı etkileyen bipolar semptomlarını da fark etmediğini belirtmişti.

Bipolar bozukluk nedir?

Daha önce “manik depresyon” diye adlandırılan bipolar bozukluk, insanların duygu durumunda hiperaktiviteden depresyona uzanan önemli dalgalanmalar yaşadığı ciddi bir akıl sağlığı rahatsızlığı.

Bir diğer ünlü isim Stephen Fry da söz konusu rahatsızlık sırasında yaşadığı zorlukları anlattı. Fry, rahatsızlığın intihar düşüncesine sürüklediğini ve sevdiğiniz kişilerin bunu anlamasının çok zor olabildiğini belirtti. Buna göre bozukluk, ancak ilaç tedavisi ve destekle kontrol altına alınabiliyor.

Bipolar’ın sebepleri nelerdir?

Bipoların, beyindeki kimyasalların sinyallerini düzenleyen erotonin ve dopamin gibi nörotransmiterlerde oluşan problemler sebebiyle ortaya çıktığı düşünülüyor.

Ayrıca bazı bulgular, noradrenalin hormonunun artmasının yüksek duygu durumuna, azalmasınınsa düşük duygu durumuna sebep olduğuna işaret ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pek çok akıl sağlığı sorununda olduğu gibi, bipolar bozukluğun da nedenleri açık değil. İngiltere Bipolar Yardım Derneği, genetik bir bağlantı bulunamamış olsa da, rahatsızlığın oluşmasında kalıtsal eğilimlerin etkili olabileceğini söyledi.

Bunun yanı sıra, sınav, hastalık, iş ya da ilişki sıkıntıları gibi stresli olayların bipoları tetiklediği düşünülüyor. Fakat duygu durumu değişimleri ratlantısal biçimde de oluşabiliyor.

Semptomlar neler?

"Maniklik" kavramı, yüksek duygu durumu için kullanılsa da, bipolar insanlar hem yüksek hem de düşük duygu durumlarını deneyimler.

Manik evre, yüksek enerjiyle karakterize edilir ve belirgin biçimde hızlı konuşan, ilgisi çok çabuk dağılan insanlarda görülebilir. Bu semptomları gösteren ciddi vakalarda, temelsiz bir güven duygusu, agresiflik ya da karakteristik olmayan alışveriş çılgınlığı gibi davranışlar da sergilenebilir.

Depresyon evresindeyse hastaların düşük enerji, iştahsızlık, üzüntü ve husursuzluk hissettiği görülebilir. Bu da söz konusu bireylerin özsaygılarını etkileyebilir ve hatta intihar girişimlerine yol açabilir.

Öte yandan, bipolar bozukluğun farklı kategorileri de mevcut. Örneğin, ilk kategorideki hastalar aylar süren bir veya daha fazla manik evre geçirirken, ikincisindeyse çoklu depresyon evrelerinin yanında hafif manik evreler gerçekleşebilir.

Hızlı Döngülü Bipolar olarak adlandırılan ilk kategori, hastaların bir yılda 4 defadan fazla duygu durumu salınımı yaşamasına sebep oluyor.

Ayrıca bu türdeki bipoların her 10 insandan 1’ini etkilediği biliniyor.

Bipolar nasıl tedavi edilir?

Bipolar için bir tedavi yöntemi olmasa da, ilaç tedavisi ve psikolojik destek hastalara yardımcı olabiliyor. Fakat yardım kuruluşları, rahatsızlığın doğasından ve özel bir tedavi sisteminin olmamasından ötürü, tanıyı doğrulamanın 10,5 yıl sürebileceği konusunda uyarıyor.

Duygu durumunu düzenleyen ilaçların uzun süreli kullanımı, duygusal değişimleri kontrol edebilir ya da azaltabilirken, diğer ilaç tedavileri de ciddi evreler konusunda işe yarayabilir.

Terapi desteği gibi yöntemler de depresyonu kontrol altında tutmaya yardımcı olabilir. Fakat günümüzde pek çok bölgede, terapi desteğine ulaşmak için uzun süre beklemek gerekebiliyor.

Öte yandan hareket etmenin, yeterli uykunun ve dengeli beslenmenin de bipolar tedavisine yardımcı olduğu biliniyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/health

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU