Oruç Reis sismik araştırma gemisine Deniz Kuvvetleri eşlik ediyor

MSB, TSK’nın uluslararası hukuktan kaynaklanan hak, alaka ve menfaatlerinin koruma azim ve kararlılığı çerçevesinde gerekli tüm tedbirlerin alındığını bildirdi

Fotoğraf: Twitter

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Doğu Akdeniz'de faaliyete başlayan MTA Oruç Reis sismik araştırma gemisine Türk Deniz Kuvvetlerince refakat ve koruma sağlandığını bildirdi.

Bakanlığın Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Türk Silahlı Kuvvetleri, deniz yetki alanlarımızda uluslararası hukuktan kaynaklanan hak, alaka ve menfaatlerimizi koruma azim ve kararlılığı çerçevesinde gerekli tüm tedbirleri almıştır" ifadesine yer verildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı’nın ardından yaptığı açıklamada Oruç Reis’in 9 Ağustos saat 20.00'de Antalya açıklarından demir alarak görev bölgesine doğru hareket ettiğini aktarmıştı.

Geminin yaklaşık 10 saat süren seyirden sonra sabah saatlerinde çalışmalarına başladığını söyleyen Erdoğan, şöyle konuşmuştu:

Ekonomide olduğu gibi enerjide de ülkemizin bağımsızlığı için mücadele etmeyi sürdüreceğiz. Türkiye 2002 yılından bu yana başta ekonomi olmak üzere eğitimden sağlığa, ulaşımdan enerjiye birçok alanda atılan adımlar ve gerçekleştirilen reformlar sayesinde önemli kazanımlar elde etti. 2002 yılında 236 milyar dolar olan milli gelirimizi 2019 yılında 754 milyar dolara yükselttik. Kişi başına milli geliri 3 bin 500 dolardan 2013 yılında 12 bin 500 dolara kadar çıkarmıştık. Ancak Gezi olayları ile başlayan ve bugüne kadar kesintisiz devam eden saldırılar sebebiyle bu rakam 2019 yılında 9 bin 127 dolar olarak gerçekleşti. Türkiye ekonomisi satın alma gücü paritesine göre dünyada 2002 yılında 17. sırada iken 13. sıraya yükseldi. Böylece ülkemizi kişi başına gelirde dünya sıralamasında üst orta gelir grubuna yükselttik.

Dışişleri: Akdeniz'in 'tek sahibi benim' anlayışıyla hareket edenler hüsrana uğrayacaktır

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, "Akdeniz'in 'tek sahibi benim' anlayışıyla hareket edenler hüsrana uğrayacaktır. Türkiye, (Akdeniz'de) kendisine karşı oluşturulan şer ittifaklarını yerle yeksan edecek kudret ve kararlılık ile imkan ve kabiliyetlere sahiptir" demişti.

Rum Dışişleri Bakanı Nikos Christodoulides ise Oruç Reis'in görev sahasına ulaştığını öğrenmesinin ardından Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ve Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri ile telefonda görüşmüştü.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU