BORON ve BOREL’den sonra bor ailesinin yeni üyesi: Yüzey dezenfektanı BORTAM

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bor mineralinden üretilen yüzey dezenfektanı BORTAM'ın da laboratuvar sürecinin tamamlandığını ve seri üretime başlandığını duyurdu. 2019 yılında BORON, Nisan 2020’de de BOREL piyasaya sürülmüştü

Fotoğraf: enerji.gov.tr

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in Bakanlık sayfasında yer alan açıklamasına göre bor madenin de içinde olduğu ortam ve yüzey dezenfektanı BORTAM'ın Ar-Ge süreci tamamlandı ve seri üretime başlandı. 

Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü'nün (BOREN) çalışmaları sonucu geliştirilen, insan sağlığına zararı olmayan BORTAM, aerosol formda üretilerek sprey tipi bir ürün şeklinde piyasaya sürülecek. Yeni normal döneminde kalabalık ortamlarda, toplu taşıma araçlarında, iş yerlerinde, okul ve evlerde kullanılabilecek. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dönmez, ürünle ilgili olarak "BORTAM, antibakteriyel, antifungal ve antiviral testleri başarıyla geçti. Standartların belirlemiş olduğu antimikrobiyal etki değerlerine göre elde edilen sonuç, istenilen değerlerin çok üzerinde. Sertifikasyon süreçlerini de tamamlayan BORTAM, üretime hazır" ifadelerini kullandı. 

Dönmez'in açıklamasına göre BORTAM, etil alkol, TEG (trietilen glikol), borik asit ve lavanta yağı içeriyor. 

Mutfak hijyeni için yeni ürünler yolda

Fatih Dönmez açıklamasında bor madeninden üretilen, mutfaklarda kullanılacak hijyen ürünlerini de yıl sonunda tanıtacaklarını duyurdu ve ekledi: Ülkemizin kaynaklarını en verimli şekilde, kaliteden ödün vermeden, emsalleriyle rekabet edecek, ihracatını da yapabilecek kapasitede üreteceğiz. 


Borlu ürün ailesi büyüyor

Antibakteriyel ve antiviral özelliğe sahip bor madeninden ilk olarak 2019 Ocak ayında temizlik ürünü BORON üretildi. 

Aynı yılın kasım ayında toz ve sıvı formda renkli, beyaz ve genel kullanım amaçlı BORON üretimi yapıldı. 

2020 Nisan ayında ise el dezenfektanı BOREL üretimi başladı.

İlk üretimler koronavirüs salgınına karşı sahada görev yapan Sağlık, İçişleri, Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlıklarıyla beraber sahada görev yapan enerji çalışanlarına dağıtıldı. 




Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU