Singapur salgınla mücadelede elektronik bileklikten sonra drone'ları devreye sokuyor

İsrail merkezli Airobotics’in ürettiği drone’lar, Singapurluların kalabalık halde toplanması gibi “anormal” durumları havadan takip ederek çektiği görüntüleri polise gönderecek

Testlerine başlanan insansız hava araçlarının çektiği bir görüntü (Reuters)

Singapur polisi, koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele kapsamında halkın sosyal mesafeyi muhafaza etmesini denetlemek için pilotsuz drone denemelerine başladı.

Yaklaşık 10 kilo ağırlığındaki bu cihazlar, Singapurluların kalabalık halde toplanması gibi “anormal” durumları yukarıdan takip ederek çektiği görüntüleri polis birimlerine aktaracak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İnsansız hava araçları geliştiren İsrail merkezli Airobotics firmasına göre Singapur’un batısında 3,5 ay boyunca test edilecek bu uygulama, otomatik ticari drone’ların ilk kez büyük bir metropolde havalanmasına onay verilmesi anlamına geliyor.

Şirketin CEO’su Ran Krauss, Reuters’a verdiği röportajda, “Bilhassa Kovid-19 ortamında, polisin normal faaliyetlerini sürdürmesine yardımcı oluyoruz. Bu pandemi, polisin çalışmalarına devam etmesini zorlaştırabilecek bir ortam yarattı” dedi.

120 milyon dolar’lık (yaklaşık 862 milyon TL) finansman sağlayan Airobotics, drone geliştirmek için yaklaşık 100 milyon dolar yatırım yaptıklarını, bu cihazları Singapur hükümetinin bilim ve teknoloji ajansı HTX’e kiralamanın yanı sıra ABD ve İsrail’de de ticari ve endüstriyel kullanıma soktuklarını belirtti.

HTX’ten yapılan açıklamadaysa söz konusu drone’ların polisle birlikte testten geçirildiği kaydedildi.

Bu araçların yaya haldeki ya da araç içindeki polislerin göremeyeceği konumları takip edebileceği ve çekilen görüntüleri yakınlaştırarak kaydedebileceği belirtildi.
 

drone.png
Airobotics firmasının geliştirdiği insansız hava araçları (Reuters)


Katı yasaları ve yaygın gözetim uygulamalarıyla tanınan bu küçük ada ülkesi, göçmen işçilerin kaldığı yurtlarda toplu halde yayılmaların görülmesi öncesi salgını kontrol altında tuttuğu ilk dönemlerde dünya çapında övgü toplamıştı.

Straits Times’ın haberine göre Singapur kısa süre önce de ülkeye giriş yapan kişilerin tabi tutulacakları 14 günlük tecrit kurallarına riayet edip etmediklerini denetlemek için elektronik bileklik şartı getirmişti.

Karara göre evde kalmaları gereken kişilerin dışarıya çıkmaları, bu cihazları kurcalamaları ya da çıkarmaya kalkışmaları halinde yetkililere uyarı mesajı gideceği kaydedilmişti.

 

Independent Türkçe, Reuters, Straits Times

DAHA FAZLA HABER OKU