WikiLeaks: Julian Assange’ın kedisi emin ellerde

Assange’ın kedisi Michi'nin güvende olduğunu açıklayan WikiLeaks, ikilinin ileride yeniden bir araya geleceği sözünü verdi

Çocuklarının hediye ettiği Michi, büyükelçilikte geçen yıllarında Assange'a arkadaşlık ediyordu / Fotoğraf: PA

Peter Stubley - The Independent 

WikiLeaks, sahibinin tutuklanması sonrası akıbeti tartışma konusu olan Julian Assange'ın kedisi Michi'nin güvende olduğunu açıkladı. 

Kuruluş, Assange’ın 7 yıldan fazla yaşadığı Londra’daki Ekvador Büyükelçiliği'nden perşembe günü zorla çıkarılmasının ardından Michi’nin emin ellerde olduğuna dair bir tweet attı. Assange’ın ekim ayı ortasında avukatlarından kedisini büyükelçiliğin tehditlerinden kurtarmasını istediğini belirten WikiLeaks, ikilinin ileride tekrar özgürce bir araya geleceğine dair söz verdi. 

 

WikiLeaks ayrıca, televizyonda Assange’ın tutuklanma görüntüsünü seyreden Michi’nin bir videosunu da tweet'e ekledi. 

7 senelik büyükelçilik yaşantısının 4 senesinde Assange’la beraber yaşayan Michi’yi çocukları hediye etmişti. Kedi, büyükelçiliğin penceresinde çekilen kravatlı fotoğrafının @EmbassyCat etiketiyle Twitter ve Instagram hesaplarında paylaşılmasından sonra sosyal medyada gündem olmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan Assange’ın avukatı Jennifer Robinson, müvekkilinin 7 yıldan fazla yaşadığı Londra’daki Ekvador büyükelçiliğinin duvarlarına dışkı sürdüğü iddialarını reddetti.

Sky News kanalının Sophy Ridge on Sunday programına konuşan Robinson, “Ekvador, bir süredir acımasızca suçlamalarda bulunarak, hukuksuz ve olağanüstü bir eylem olan İngiliz polisinin büyükelçiliğe girmesini meşrulaştırmaya çalışıyor” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ekvador İçişleri Bakanı Maria Paula Romo, Assange’ın büyükelçilikte bulunduğu süre zarfında akli ve fiziksel sağlık problemleri yüzünden agresif eylemlerde bulunduğunu ve hatta büyükelçilik duvarlarına dışkısını sürdüğünü ileri sürmüştü.  

47 yaşındaki Assange, kefalet koşullarını bozduğu gerekçesiyle geçen perşembe Ekvador büyükelçiliğinden zorla çıkarılmıştı ve İngiltere’de 12 ay’a kadar hapse mahkum edilmekle karşı karşıya.

Bu arada ABD yönetimi de, önceki istihbarat analisti Chelsea Manning’in verdiği gizli bilgiler doğrultusunda Assange’ın yargılanmak üzere ABD’ye teslim edilmesini istedi.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Assange, 2010’a dayanan tecavüz suçlamaları gerekçesiyle İsveçli savcıların da yargılama talebiyle karşılaşabilir.

Assange’ın avukatı, İsveç’in iade isteğinde bulunması durumunda davanın sonuçlanmasından sonra ABD’ye gönderilmeyeceği yönünde güvence isteyebileceklerini söyledi.

Böyle bir durumda 2010’daki gibi aynı güvencelerin verilmesini isteyeceklerini söyleyen Robinson, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu davanın politikleştirildiğini düşünüyorum. Assange, ABD askeri-endüstriyel kompleksini, CIA’i utandırdı. Üst düzey ABD’li politikacılar Assange’ın insansız hava aracı saldırısıyla öldürülmesi yönünde çağrıda bulundu. Bu iade talebiyle mahkemede mücadele edeceğiz, yani bu artık İngiliz mahkemelerinin sorunu.” 

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU