Diyanet İşleri Başkanı Erbaş hakkında suç duyurusu: "Anayasayı ihlal etti"

İYİ Partili Çıray’ın başvurusunda Erbaş’ın Atatürk’e hakaret ederek anayasal bir suç işlediği ifade edildi

Fotoğraf: AA

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş hakkında Ayasofya Camisi'nde okuduğu hutbenin içerisinde geçen "lanet" kısmı dolayısıyla suç duyurusunda bulunuldu.

Ayasofya'nın 86 yıl sonra Müslümanların ibadete açıldığı gün olan 24 Temmuz’da Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, elinde bir kılıç ile birlikte minbere çıkarak bir hutbe okudu. Hutbede yer alan “Bizim inancımızda vakıf malı, dokunulmazdır, dokunanı yakar; vakfedenin şartı vazgeçilmezdir, çiğneyen lanete uğrar” kısmının Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu lideri Mustafa Kemal Atatürk’e yönelik olduğu gerekçesiyle Erbaş sert bir şekilde eleştirildi.

Erbaş, ifadelerinin Atatürk’e yönelik olmadığını söyledi ve söz konusu kısım Diyanet’in internet sitesindeki hutbeler kısmından çıkarıldı.

Ancak, muhalefet partileri Erbaş’ın peşini bırakmıyor.

İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Diyanet İşleri Başkanı hakkında İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuruda bulundu.

Çıray’ın dilekçesinde Erbaş’ın “Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanuna Muhalefet” suçu işlediği belirtildi.

Erbaş'ın anayasayı ihlal ettiğine işaret edilen dilekçede şöyle denildi:

Şüphelinin “lanet” tanımlaması, açıkça isim verilmese bile her Türk yurttaşı tarafından Atatürk hedef alınarak yapılmış kabul edilmektedir. Zira Kasım 1934'teki kararının altında dönemin Bakanlar Kurulu üyeleri, Başbakan İsmet İnönü ve Cumhurbaşkanı Atatürk'ün imzaları bulunmaktadır. Şüphelinin sözleri toplum vicdanında derin yaralar açmış, aziz Türk Milleti tarafından ebedi önderine karşı yapılan saldırı şiddetle reddedilmiştir.

Çıray, Erbaş'ın ilgili kanun dolayısıyla cezalandırılamasını istedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU