Anayasa Mahkemesi @tanrıcc'nin yazısına verilen cezayı hak ihlali saydı

Birgün gazetesi editörü Ufuk Çalışkan'a verilen ceza bozuldu, AYM yeniden yargılama yapılmasına hükmetti

AYM kararının gerekçesinde "İfade ve basın özgürlüğüne müdahalede bulunulmuştur" dedi 

Anayasa Mahkemesi (AYM), Birgün gazetesi internet sayfası editörü Ufuk Çalışkan hakkında, @tanrıcc müstear isimli kullanıcının iki yazısını yayımlayarak dini değerleri aşağılamaktan verilen mahkumiyeti hak ihlali saydı ve yargılamanın yenilenmesine karar verdi.

Birgün gazetesinin internet sayfası www.birgün.net, twitter’da @tanrıcc ismiyle paylaşımlar yapan kullanıcının, gazeteye özel kaleme aldığı “Ben kısaca tanrıcc” ve “Cehennet” başlıklı iki yazısını yayımladı.

Dava konusu iki yazı, Gezi Parkı eylemlerinin yer yer sürdüğü günlerde yayımlandı. 3 Ağustos 2013 tarihli “Ben kısaca CC” adlı yazıda @tanrıcc isimli kullanıcı, Birgün gazetesinin teklifi üzerine yazmaya başladığını belirtiyordu.

@tanrıcc isimli sosyal medya kullanıcısının yazısında “Birgün gazetesini sizlerin huzurunda kutsayarak tebrik ediyorum… Birgün için yazıyor oluşum Birgün’ü kutsal bir gazete yapmaz…” ifadeleri yer alıyordu.

“Cehennem, Türkiye’den daha güvenli!”

Aynı kullanıcının “Cehennet” başlıklı, 10 Ağustos 2013 tarihli yazısında Gezi Parkı protestolarına gönderme yapılarak şöyle deniliyordu:

“Şunu açık bir şekilde söyleyebilirim ki, cehennem Türkiye’den daha güvenli ve daha adil bir yer. Zebanilerimiz hakkını savunan insanların üzerine plastik mermiler ve gaz fişekleriyle saldırmıyor. Üstelik TOMA da yok. Bir keresinde cehenneme TOMA sokmak gibi saçma bir düşüncemiz olmuştu… Cehennemde yanan kullara su sıkmak cidden saçma bir fikirdi. Cehennemin Türkiye’den tek farkı biraz sıcak olması… Yani Türkiye’de yaşıyorsanız, cehennem sizin için doğru adres…”

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Tanrıyı konuşturmak dine hakaret" iddiası

İhbarlar üzerine Birgün gazetesi internet editörü Ufuk Çalışkan hakkında dini değerleri alenen aşağılama iddiasıyla dava açıldı.

İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi, 25 Kasım 2014 tarihinde, Çalışkan’ı 7 yıl 15 gün hapis cezasına çarptırdı, hükmün açıklanmasını geri bıraktı.

Mahkumiyet kararına, "Yazıda tüm semavi dinlerde gözle görülmeyen, elle tutulmayan, beş duyu organıyla algılanamayan soyut bir varlık olmasına rağmen; yaratıcı inancına aykırı şekilde Tanrı imgesinin somut bir varlık gibi ortaya konulduğu” gerekçe gösterildi.

Çalışkan’ın İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yaptığı itiraz 11 Aralık 2014’te reddedilince karar kesinleşti. Ufuk Çalışkan, 26 Ocak 2015 tarihinde, hakkındaki mahkumiyet kararıyla ifade özgürlüğünün ihlal edildiği iddiasıyla AYM’ye bireysel başvuruda bulundu.

AYM: İfade ve basın özgürlüğüne müdahale var

AYM Çalışkan’ın başvurusunu kabul etti ve hakkında verilen mahkumiyet kararının ertelense dahi ifade özgürlüğüne müdahale niteliğinde olduğuna karar verdi. Yargılamanın yeniden yapılmasına karar veren AYM’nin gerekçesinde şöyle denildi:

“Söz konusu mahkeme kararı ile başvurucunun ifade özgürlüğüne ve basın özgürlüğüne müdahalede bulunulmuştur. Söz konusu yazılarda yer alan ifadeler, bağlamından kopartılmadan incelendiğinde, öncelikle yazıların ülkedeki mevcut düzenden rahatsızlığı dile getirdiği ve devlet yönetimini hedef aldığı görülmektedir. Bu yönüyle yazıların kamusal bir tartışmaya katkı sunduğu belirtilmelidir.”

DAHA FAZLA HABER OKU