800. haftasında Cumartesi Anneleri’nin Galatasaray Meydanı’na karanfil bırakılmasına izin verilmedi

Cumartesi Anneleri’nin kayıpları için adalet arayışındaki eylemleri, bugün 800. haftasına girdi

700’üncü haftasından bu yana İçişleri Bakanlığı kararıyla Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelmeleri engellenen Cumartesi Anneleri, eylemlerinin 800. haftası dolayısıyla İnsan Hakları Derneği (İHD) önünde toplanarak Galatasaray Meydan’ında yürümek istedi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar’ın da katıldığı Cumartesi Anneleri’nin, Galatasaray Meydanı’nda yapmak istediği açıklamaya polis müdahale etti.

İHD İstanbul Şubesi’nin bulunduğu sokaktan Galatasaray Meydanı’na temsilen giderek karanfil bırakmak isteyen 15 kayıp yakını ise, Çukurluçeşme sokakta polis tarafından engellendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, İçişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmeler neticesinde meydana karanfil bırakılmasına izin verilmesine rağmen polis müdahalesine tepki gösterirken, polisler ise kendilerine herhangi bir tebligatın gelmediğini söyledi.

Buldan: Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz

Cumartesi Anneleri adına açıklama yapan Buldan, müdahaleye sert tepki göstererek, ortaya çıkan görüntünün utanç verici olduğunu ifade etti.

Hakikat ve adalet arayışında vazgeçmeyeceklerini belirten Buldan, 800 haftadır anayasanın, hukukun üstünlüğünün, insan haklarının, bağımsız yargının ve adaletin sadece bir isimden ibaret olduğu topraklarda tüm baskılara rağmen hakikat ve adalet mücadelesi yürüttüklerini aktardı. 

Barışçıl buluşmalarına ev sahipliği yapan Galatasaray Meydanı’nın 101 haftadır polis şiddetiyle yasaklandığını kaydeden Buldan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“800’üncü haftamızda bir kez daha ilan ediyoruz: Kararlıyız, bizi insan kılan hak ve özgürlüklerimize sahip çıkacağız. Türkiye, hiç kimsenin gözaltında kaybedilmediği, inkarın ve cezasızlığın son bulduğu demokratik bir hukuk devletine dönüşünceye kadar susmayacağız. Hakikat ve adalet arayışımıza, son kayıp bulunana, son fail cezalandırılana kadar devam edeceğiz. Kayıplarımızdan ve kayıplarla buluşma mekanımız olan Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz.” 

Karanfil bırakmak üzere Galatasaray Meydanı'na giden kayıp yakınları polis müdahalesiyle karşılaştı. Çok sayıda kişi gözaltına alındı.

“Gözaltına alındım, susmayacağım”

Kaybedilen Hasan Ocak’ın kardeşi Maside Ocak’ta gözaltına alınanlar arasında bulunuyor. 

Maside Ocak, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada 'Gözaltına alındım, susmayacağım' dedi.

“Hiçbir güç bizi mücadelemizden vazgeçiremez”

Gözaltına alındıktan sonra cansız bedenine ulaşılan Rıdvan Karakoç’un ağabeyi Hasan Karakoç da engellemeyi protesto etti.

Karakoç, "Galatasaray Meydanı'ndan da kayıplarımızı aramaktan da faillerden hesap sormaktan da asla vazgeçmeyeceğiz. Hiçbir güç bizi mücadelemizden vazgeçiremeyecek" sözleriyle tepki gösterdi. Konuşmasına müdahale edilen Karakoç gözaltına alındı

Galatasaray Meydan’ı polis ablukasında tutulmaya devam ediyor.

Her hafta cumartesi günü saat 12.00’de yapılan eylem, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sebebiyle 17 haftadır internetten yayınlanıyordu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU