Akşener: Ahmet Yaramış’ın 15 Temmuz’la ilgili sözleri saray onaylı bir kamuoyu testiydi

"Toplum bütün olarak karşı çıkınca da olan bu arkadaşa oldu ama iyi oldu"

Fotoğraf: İYİ Parti

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, “Darbe teşebbüsüne karışmış, pişman olmuş kişilere de sahip çıkmamız, onları bu toplumun içine dahil etmemiz, kazanmamız gerekiyor” ifadelerinin ardından istifa eden eski Türk Tarih Kurumu Başkanı Ahmet Yaramış’ın sözlerinin “Saray onaylı bir kamuoyu testi olduğunu” söyledi. Akşener'e göre toplum ifadelere karşı çıkınca Yaramış istifa etmek zorunda kaldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Akşener, Ahmet Yaramış’ın istifasını şöyle değerlendirdi:

İstifayı çok iyi bir eylem olarak değerlendirdim. Bu kadar uzamaması gerekiyordu ama benim bildiğim bir şey var. Erdoğan’ın yani sarayın oluşturduğu yeni bürokrasi anlayışı üzerinden bu arkadaşın bu sözleri kendi inisiyatifi ile söylediğini düşünmüyorum. Yani izin almadan söyleyeceğini düşünmüyorum. Muhtemelen bu kişi üzerinden bir test yapılmıştır. Bu yapılan bir kamuoyu testi. Toplum bütün olarak karşı çıkınca da olan bu arkadaşa oldu ama iyi oldu.

“Erdoğan Ayasofya konusunda hayal kırıklığına uğradı”

 Akşener, Ayasofya’nın camiye çevrilmesi konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hayal kırıklığına uğradığını söyledi:

Ayasofya, özellikle sağın her renginin içinde kendini tanımladığı, bizim yaş grubunun önemli gördüğü, kızıl elma gibi gördüğü bir alandır. Mitingler yapılırdı. Bir imparatorluk bakiyesi olmanın getirdiği başarıya özlem psikolojisinin sonucu olarak Ayasofya şekillenmişti herkesin kafasında. Sağ siyaset için her zaman önemli olmuştur. Erdoğan için de seçim kazanmaya dönük bir koz. Ama Ayasofya’nın cami haline çevrilmesiyle birlikte ortaya çıkan resmi gördüğümüzde Erdoğan’ın bu konuda hayal kırıklığına uğramış olduğunu düşünüyorum. Çünkü Ayasofya’ya siyasi aidiyeti olan yaş grubu, en genci bizim yaş grubu. Ben 56 doğumluyum. Gençlerin çok daha farklı sorunlarla boğuştuğu dönemde Ayasofya’nın kutuplaştırma aracı olarak ortaya çıkmasının mümkün olmadığını Erdoğan gördü. O gün insanların hurra oraya gitmesi beklenirdi, olmadı. Şimdi biliyoruz ki cuma günü Türkiye genelinde teşkilatlar üzerinden kalabalık toplama gayreti olacak. Gençlerin en büyük sorunu iş bulmak. Türkiye’de öncelikler değişti. Erdoğan gençlik hayalini gerçekleştirmek isteyebilir ama Erdoğan’ın patronu oydur, oy almaktır. Büyük konfor alanı kutuplaştırarak yürümek! Z kuşağı çok konuşuluyor, bu gençlerin öncelikleri içinde yok. Ayasofya konusunda bilgi fikir sahibi olan en genç biziz. Yeni nesilde böyle bir durum söz konusu değil. Dünyada da, Hıristiyan aleminde de “vay be ne oldu bu Ayasofya durumu” olmadı. Bazı şeyler yapılsa da kutuplaştırmaya etkisi yok. Öncelikler özellikle ekonomideki kırılma nedeniyle değişti.

unnamed.jpg

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Ankara'daki kadın gazetecilerle internet ortamında buluştu..

Sosyal medya düzenlemesi: Bugün geçebilir ama hayatın akışını değiştirmek zor

AK Parti ve MHP’nin Meclis Başkanlığı’na sunduğu sosyal medya düzenlemesi hakkında da konuşan İYİ Parti lideri, şu değerlendirmeyi yaptı:

Grup Başkanvekili arkadaşlarımıza değişebilir denilmiş. Bugün sanıyorum görüşülecek, itiraz ve öneriler konuşulacak. Bunlar dikkate alınacak mı onları göreceğiz. Meclis’e indirildiğinde sayısal olarak geçirme ihtimalleri yüksek ama Meclis’te bu konuyla ilgili kamuoyu oluşturabilmek için İYİ Partili milletvekilleri sonuna kadar içtüzüğün verdiği bütün hükümlere göre direnecekler. Bugün geçebilir ama hayatın akışını değiştirmek çok zor. Biliyorum ki bütün AK Partili gençlerin yaşadığı yer, sosyal medya, internet üzerinden bilgiye erişim. Şimdi biz Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle 1946 Türkiye’sine döndük. Sayın Erdoğan hem Cumhurbaşkanı hem de parti genel başkanı. Türkiye 46’ya ruhen dönebilir ama bunu sürdüremez. Bu hayatın ve tarihin akışı ile zıtlaşmak anlamına gelir. Meclis’ten kanunlar geçer, iktidar değişir o kanunlar bir günde ilga olur ortadan kaldırılır. Ama bu mücadelenin çok net kamuoyu oluşturacak şekilde yapılacağını paylaşmalıyım.

 

Independent Türkçe, DuvaR

DAHA FAZLA HABER OKU