ÖSYM, sınav kaydı yaptıran adayın çektirdiği fotoğrafı, başında bandana olduğu için uygun bulmadı

Dikey Geçiş Sınavı için ÖSYM Üsküdar Bürosu'na müracaat eden Feride Gülhan, kurumda çekilen fotoğrafıyla başvurusunu yaptı. Sınava girmek için tarihin gelmesini bekleyen Gülhan'a ÖSYM'den mesaj geldi ve fotoğrafının uygun bulunmadığı ifade edildi

Görsel: osym.gov.tr

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Kurumu'nun (ÖSYM) yaptığı Dikey Geçiş Sınavı'na girmek için kayıt yaptıran Feride Gülhan'ın sınav başvurusunda çekilen fotoğrafı uygun bulunmadı. Gerekçe olarak başındaki bandana gösterildi. ÖSYM'den yapılan açıklamada ise, sorunun sistemsel olduğunu belirtildi. Kurumdan yapılan açıklamada, Gülhan'ın başvurusunu yenileyerek sınava giriş için işlemlerini tamamladığı da belirtildi.

Gülhan'a sınav başvurusundan bir süre sonra kurumdan gelen mesajda, başvurudaki fotoğrafın uygun olmadığı, ÖSYM Koordinatörlüğü'ne müracaat etmesi gerektiği belirtildi. 

 

ösym1.jpg
Feride Gülhan'ın sınav başvurusunda ÖSYM tarafından çekilen fotoğrafı / Fotoğraf: Independent Türkçe

Kurumda çekilen fotoğraf uygun bulunmadı

ÖSYM Üsküdar Bürosu'nda sınav başvurusu yapan ve başvuru sırasında kurum personeli tarafından fotoğrafı çekilen Gülhan, sınav tarihinin gelmesini ve sınava girmeyi bekliyordu. Ancak Gülhan'a ÖSYM'den şu mesaj gönderildi:

2020 DGS başvurunuzda yer alan fotoğrafınızın uygun olmadığı tespit edilmiştir. 14 – 16 - 17 Temmuz tarihlerinde, ilinizdeki ÖSYM Koordinatörlüğü'ne başvurunuz.

ösym2.jpg
ÖSYM'den Feride Gülhan'a gönderilen bilgilendirme mesajı / Görsel: Independent Türkçe

Gülhan, kurumla yaptığı görüşmede, saçında bulunan bandana nedeniyle sınava giriş için yaptırdığı kaydın uygun olmadığını öğrendi. Oysa, ÖSYM, başörtüsü gibi dini gereklilik nedeniyle takılan örtüler ya da çeşitli aksesuarlarla yapılan sınav başvurularını kabul ediyor.

"Yaşam biçimine müdahale"

ÖSYM'nin Feride Gülhan'ın saçındaki bandana nedeniyle başvurusunu uygun bulmamasını Independent Türkçe'ye aktaran ve konuyu değerlendiren Yargıçlar Sendikası'nın eski başkanı Mustafa Karadağ, "ÖSYM'nin uygulaması, siyasi bir tavırdır. Önemli olan kişinin kim olduğunun belli olmasıdır. Bir bandana, kişinin görüntüsünü değiştiren bir aksesuar değildir. Kulakları kapatan, sadece yüzü gösteren başörtülü resimler kabul edilirken, bandanalı fotoğrafın kabul edilmemesi, iktidarın tercihinin kamuoyuna yansımasıdır. Bu fotoğrafın kabul edilmemesi, yaşam biçimine müdahaledir" dedi.

ÖSYM: Yaşam tarzıyla ilgili değil, sistemsel problem

Independent Türkçe'nin ulaştığı ÖSYM yetkilisi, fotoğrafla ilgili problemin yaşam tarzıyla ilgisinin olmadığını belirterek, "Sistemsel bir problem, çekilen fotoğrafın flu görünmesine neden olmuş. Fotoğraf bu yüzden sistem tarafından uygun bulunmamış. Adayın mağduriyetinin giderilmesi için gerekli adımları atacağız" ifadelerini kullandı. Ayrıca, Feride Gülhan'ın başvurusunu yenileyerek, sınava girmeye hak kazandığı da belirtildi.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU