Yunanistan ve Türkiye arasında gerginlik… Dışişleri: İddialar hukuka aykırı

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Akdeniz'de başlatacağı sismik çalışmanın kendi kıta sahanlığı üzerindeki egemenlik haklarını ihlal ettiğini öne sürdü, Türkiye'den cevap geldi

Fotoğraf: AA

Türkiye'nin Akdeniz'de başlatacağı sismik çalışmanın kendi kıta sahanlığı üzerindeki egemenlik haklarını ihlal ettiği uyarısında bulundu. Türkiye’den iddialara tepki geldi ve “hukuka aykırı” denildi.

Yeni doğalgaz yataklarının keşfedildiği Doğu Akdeniz'de Türkiye ve Yunanistan'ın deniz üzerinde birbiriyle çelişen egemenlik iddiaları bulunuyor.

Türkiye tarafından dün yayımlanan denizcilik uyarı notu Navtex'te Kıbrıs ile Girit arasındaki bir alanda sismik çalışma yapılacağı bildirildi.

Denizde petrol ve doğalgaz arama çalışmalarına hazırlık olarak deniz tabanının sismik incelemesinin yapılması gerekiyor.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'ndan dün akşam yapılan açıklamada uyarı notunda yer alan bölgenin kısmen Yunan kıta sahanlığına girdiğine dikkati çekilerek, "Türkiye'ye egemenlik haklarımızı ihlal eden ve bölgedeki barış ve güvenliği zedeleyen bu hukuk dışı eylemleri derhal durdurması çağırısında bulunuyoruz" denildi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan kısa bir süre önce de Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis Atina'yı ziyaret eden Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas'a, "Türkiye, Yunanistan'a, Güney Kıbrıs'a ve Avrupa Birliği'ne karşı hasmane davranışlarına ne yazık ki bir yenisini ekliyor" dedi.

Mitsotakis, "Yunanistan'ın ve Güney Kıbrıs'ın egemenlik haklarının sorgulamak nihayetinde Avrupa'nın haklarını sorgulamaktır. Müttefiklerimizin (Türkiye'ye karşı yaptırımlara dair) desteğini bekliyoruz. Böyle devam ederse Türkiye'ye yaptırım uygulanması dışında başka seçenek kalmayacak" dedi.

Türkiye: Hukuka aykırı iddiaları reddediyoruz

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy da bugün 'Yunanistan'ın maksimalist kıta sahanlığı iddiasının, uluslararası hukuka, içtihada ve mahkeme kararlarına aykırı olduğunu' bildirdi. 

Aksoy’un açıklaması şöyle:

Ülkemizin Doğu Akdeniz’de devam eden hidrokarbon faaliyetleri çerçevesinde, Oruç Reis araştırma gemimizin 21 Temmuz 2020 tarihinden itibaren, Doğu Akdeniz’de yeni bir sismik araştırma faaliyetinde bulunacağı ilgili makamlarımızca yayımlanan bir NAVTEX (Denizcilere Duyuru) ile kamuoyuna duyurulmuştur.

Oruç Reis gemimizin araştırma yapacağı deniz alanı, ülkemizin Birleşmiş Milletler’e bildirdiği kıta sahanlığı sınırları ve 2012 yılında Hükümetimizce TPAO’ya verilen ruhsat sahaları içindedir. Sözkonusu sahanın bir bölümünde Barbaros Hayrettin Paşa sismik araştırma gemimiz esasen geçmiş yıllarda faaliyette bulunmuştu.

Hal böyle olmasına rağmen Yunanistan bu araştırma faaliyetimize itiraz ederek, araştırma sahasının kendi kıta sahanlığında olduğunu iddia etmiştir. Yunanistan bu iddiasını başta Meis olmak üzere, kendi ana karasından uzaktaki adalarının varlığına dayandırmaktadır. Yunanistan’ın bu maksimalist kıta sahanlığı iddiası uluslararası hukuka, içtihata ve mahkeme kararlarına aykırıdır.

Yüzölçümü 10 kilometrekare olan, Anadolu’ya 2 km, Yunan ana karasına ise 580 km uzaklıkta olan bir adanın 40.000 kilometrekare genişliğinde kıta sahanlığı alanı yaratması rasyonel ve uluslararası hukuka uygun bir tez değildir. Bu nedenle Yunanistan’ın bu iddialarını reddediyoruz.

Türkiye, bugüne kadar çeşitli vesilelerle her düzeyde dile getirdiği üzere Yunanistan’a diyalog çağrılarını yinelemekle birlikte, uluslararası hukuktan kaynaklanan meşru hak ve çıkarlarını müdafaa etmeye devam edecektir.

 

Reuters, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU