Trump'ın damadı Kushner: Yüzyılın Anlaşması, Netanyahu'ya istediği her şeyi yapma yetkisi vermiyor

Kushner, Trump tarafından ortaya atılan "barış planını", "İsrail daha güvenli mi? Evet Filistinlilere daha iyi bir hayat getiriyor mu? Evet" sözleriyle savundu

Fotoğraf: AA

ABD Başkanı Donald Trump'ın damadı ve danışmanı Jared Kushner, ABD'nin "Yüzyılın Anlaşması" olarak tanıtılan "Ortadoğu Barış Planı"nın, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya Batı Şeria'da istediği her şeyi yapma yetkisi vermediğini söyledi.

Amerikan Newsweek dergisine konuşan Kushner, İsrail-Filistin çatışmasını çözme çabalarını "iyi niyetli" olarak nitelendirirken, "Ortadoğu Barış Planı"nın Filistinlilerin zor bir çizgiye çekmeye çalışmadığını ve Netanyahu'ya Batı Şeria'da istediği her şeyi yapma yetkisi vermediğini ifade etti.

Kushner, "İnsanlardan tepki alacağımın farkındayım. Ancak zorluklarla mücadele etmek doğal olarak çaba gerektiriyor ve ben de zor şeylere zaman ayırmayı tercih ediyorum" şeklinde konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump'ın danışmanı, "Önceki barış müzakerecilerinin çoğu amacın anlaşmayı yerine getirmek değil, umut vermek olduğunu söyledi. Ben de amacın anlaşmayı yapmak ve konuyu kapatmak olduğunu söyledim" ifadelerini kullandı.

Eski müzakerecilerin yolundan gitmeyi reddettiğini söyleyen damat Kushner, bunun başarıya engel olacağını, "çatışma ve barış süreci geçmişinin birer tuzak olduğunu" savundu.

Kushner, Trump tarafından ortaya atılan "barış planını", "İsrail daha güvenli mi? Evet Filistinlilere daha iyi bir hayat getiriyor mu? Evet." sözleriyle savundu.

Planın başarısızlık durumunda bunun sorumlusunun Filistin tarafı olacağını öne süren Kushner, "Bir uzlaşma istediklerini söylüyorlar ama aslar bir sonuca ulaştıracak teknik görüşmelere katılmak istemiyorlar" şeklinde konuştu.

Filistin makamları, ABD'nin Filistin sorununu ortadan kaldırma iddiasıyla ortaya attığı Yüzyılın Anlaşması sürecini reddediyor.

ABD ve İsrail'in "barış planı"

ABD Başkanı Trump, 28 Ocak'ta İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray'da düzenlediği ortak basın toplantısında, tek taraflı sözde Orta Doğu barış planını kamuoyuna açıklamıştı.

Sözde barış planı kapsamında Kudüs'ün İsrail'in "bölünmez" başkenti olarak kabul edileceğini söyleyen Trump, planın bağımsız bir Filistin devleti ve Filistinliler için "son şans" olduğunu iddia etmişti.

ABD ve İsrailli yetkililerden oluşan ortak komisyonun, söz konusu bölgelerin "ilhakı" için Batı Şeria'da haritalandırma süreci başlatıldı.

İsrail'de uzun bir sürenin ardından kurulan koalisyon hükümetinin anlaşmasına göre, İsrail Başbakanı 1 Temmuz'dan itibaren Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri ve Ürdün Vadisi'nin "ilhakını" kabine veya meclisin onayına sunabilecek.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU