Kleopatra'nın mezarını bulmaya bir adım daha yaklaşıldı: Antik tapınakta altın varaklara sarılı iki mumya bulundu

Kleopatra'nın mezar yeri gizemini korurken arkeologlar Antik Mısır kraliçesinin gömülü olma ihtimali olan tapınakta altın varaklara sarılı iki mumya buldu

İki mumya tamamen altın varaklarla kaplı şekilde mezarda yan yana yatar şekilde bulundu (Arrow Media)

Antik Mısır'ın Ptolemaios Krallığı'nın baştan çıkarıcılığıyla meşhur son firavunu Kleopatra ününden binlerce yıldır bir şey kaybetmedi.

Ancak ününe karşı Kleopatra'nın mezarı çözülmemiş bir gizem olarak arkeologların önünde durmayı sürdürüyor.

Kleopatra, Roma İmparatorluğu'nun krallığa son vermesinden önce Mısır'ı yaklaşık 300 yıl boyunca yöneten Ptolemaios hanedanının son lideriydi. Kimleri Kleopatra'nın doğduğu ve sarayının bulunduğu İskenderiye'de gömülü olduğuna diğerleriyse mezarının yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta bulunan ve Kleopatra'nın atalarının inşa ettirdiği Taposiris Magna adlı antik tapınakta bulunduğuna inanıyor.

Şimdi bölgede 14 yıldır kazı yapan Dr Kathleen Martínez öncülüğündeki ekip, bu gizemi çözmeye bir adım daha yaklaşmış olabilir. Guardian'ın aktardığına göre, Kleopatra'nın hüküm sürdüğü dönemde yaşadığı hesaplanan ve yüksek statülü olduğu düşünülen iki kişinin mumyası Taposiris Magna tapınağında bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar keşfi "heyecan verici" diye tanımladı zira yüksek statülü kişilerin mumyalarının burada bulunması mezar yerinin önemini ve Kleopatra'nın mezarının da burada olma ihtimalini güçlendirdi.

Yaklaşık 2 bin yıldır mezarda yatan mumyaların tamamı altın varaklarla kaplanmış. Bu da toplumda yüksek statü sahibi olduklarını gösteriyor.

Mumyaların durumunun mezara su girmesi nedeniyle kötü olduğu belirtilse de arkeologlar X-ray ışınları sayesinde birinin erkek diğerinin kadın olduğunu saptadı.

Arkeologlar bu iki kişinin yaşadıkları dönemde rahiplik yapmış olabileceğini düşünüyor.

Taposiris Magna'daki mezarın açılıp mumyaların keşfedilme anına Birleşik Krallık merkezli Kanal 5'in geçen perşembe yayımlanan belgeseli "The Hunt for Cleopatra’s Tomb"'da da yer verildi. 

 

Independent Türkçe, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU