Köpek sahipleri kedi besleyenlere göre daha mutlu

ABD’de yapılan araştırmaya göre, köpek besleyen kişilerin evlenme ihtimalleri de daha yüksek

"Köpek insanın en iyi dostudur" önermesine bilim dünyasından destek çıktı 

İnsanlar köpeklerin en iyi arkadaşları olduklarını söyler ve yapılan yeni bir araştırma bu sözleri haklı çıkarıyor.

Chicago Üniversitesi bünyesindeki sosyal araştırma organizasyonu NORC tarafından geçen yıl nisan ve kasım ayları arasında yapılan Genel Toplumsal Araştırma (GSS), köpek sahiplerinin yüzde 36’sının “çok mutlu” olduklarını ortaya koydu. Araştırmaya göre, kendini “çok mutlu” şeklinde tanımlayan kedi besleyenlerin oranı ise yüzde 18’de kaldı.

The Washington Post'ta yayımlanan araştırmanın sonuçlarına göre, köpek sahiplerinin evlenme ve ev sahibi olma ihtimalleri kedi besleyenlere göre de daha yüksek. Evlenme ve ev sahibi olmanın, kişinin yaşam doyumuna katkı sunan faktörler olduğu biliniyor.

Son zamanlarda yapılan ve 2 bin yetişkinin katıldığı başka bir araştırma, köpek sahiplerinin yılda ortalama bin 400 km. yürüdüklerini belirledi. Ayrıca araştırma bu kişilerin, köpek sahibi olmayanlara göre daha fit olduklarını, ruh sağlığı seviyelerinin geliştiğini ve stres düzeylerinin de azaldığını ortaya koydu.

Öte yandan 2016’da yapılan başka bir çalışma da köpek sahiplerinin mutluluklarının her yönden kedi sahiplerine göre daha yüksek olduğu sonucuna ulaştı.

 

 

Ancak kedi besleyenler umutsuz olmamalı.

Elbette kedi gibi hayvanlar sizi bazen göz ardı edebilir. Ancak bir önceki araştırma, herhangi bir evcil hayvan sahibi olmanın zihinsel ve fiziksel faydalarını da ortaya çıkardı.

Geçen yıl kedi ve köpek sahibi 55 yaş üstü bin kişinin katıldığı bir araştırma, evcil hayvan besleyenlerin işlerinde daha tatmin olduklarını ve hiçbir zaman da kendilerini yalnız hissetmediklerini belirledi.

Bazı araştırmalar da evcil hayvana sahip olmanın kalp sağlığını geliştirdiğini, tansiyonu düşürdüğünü ve depresyonun yatıştırılmasına yardımcı olduğunu öne sürüyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU