Sandıktan çıkan her pusula eşit değil mi? "Çifte standart" iddialarını güçlendiren sonuçlar

Erdoğan’ın “İstanbul’da 13-14 bin farkla kimse kazandım havasına girmesin” şeklindeki açıklamasının ardından dikkatler, çok az farkla el değiştiren belediyelere çevrildi

Fotoğraf: AA

31 Mart yerel seçimlerinin İstanbul sonuçlarına AK Parti'nin itirazları sürerken, Ekrem İmamoğlu ve Binali Yıldırım arasındaki yaklaşık 14 bin oyluk fark polemik konusu haline geldi.  

Cumhurbaşkanı Erdoğan Rusya’ya hareketinden önce yaptığı açıklamada İstanbul’da 320 bin civarında geçersiz oy olduğunu hatırlatarak Ekrem İmamoğlu’na yüklendi:

 “10 milyonu aşkın seçmenin olduğu bir İstanbul'da kalkıp da herhalde şöyle 13-14 bin oy farkla bir seçimi kazandım havasına kimsenin girmeye de hakkı ve selahiyeti yoktur. Çünkü İstanbul'da bu işin çok daha huzurlu olabilmesi için gönüllerin huzur bulabilmesi için burada hakikaten bütün yasal olarak müracaat edilmesi gerekli itiraz mercileri neresidir? İlçe seçim kuruludur. Neresidir? Bir üstü il seçim kuruludur, onun üstü Yükse Seçim Kurulu'dur. Bu itiraz mercileri biter, bittikten sonra çıkan netice de başımız gözümüz üstünde deriz. Olay bu kadar basit.”

Erdoğan’ın bu sözlerine Ekrem İmamoğlu, 31 Mart akşamı MHP lideri Bahçeli ve Binali Yıldırım’ın yaptığı açıklamaları hatırlatarak yanıt verdi:

“Neymiş efendim, 15 bin oyla kazanılan, bu küçük fark dedikleri seçimi şaibeli olarak tanımlamaya çalışıyorlar, başvuru yapıyorlar. 3 bin oyla kazandığınızı topluma açıklamaktan çekinmediniz. Hem de yalan. Şimdi 15 bin oyu küçümsüyorsunuz. Gülüyorum hallerinize. Size siyasi deneyimi yüksek olan MHP Genel Başkanı Sayın Bahçeli'nin sözünü hatırlatayım. Bir oyla bile seçim kazanılır. 15 bin oyu küçümseyenler 16 milyon insanın iradesini küçümsüyorlar.”

Bıçak sırtı kazanılan yerler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "İstanbul'da huzur için yeterli değil" dediği 14 bin oy, 8 buçuk milyon seçmenin sandığa gittiği İstanbul’da yüzde 0,16’lık bir orana denk geliyor. Ancak çok daha az farkla ve kullanılan oya göre farkın çok daha düşük orana denk geldiği yerler de var. Örneğin yerel seçimlerde AK Parti'nin 3 oy farkla kazandığı Yusufeli'nde fark yüzde 0,07'lik bir orana karşılık geliyor. Ancak farkın az olduğu birçok yerde YSK, CHP ya da diğer partilerin itirazını reddetti. Bu kararlara muhalefet partileri tarafından "YSK çifte standart uyguluyor" denilerek tepki gösterildi. 

Artvin Yusufeli’nde 3 oy fark

İlk sonuçlara göre Yusufeli’nde CHP’nin adayı Barış Demirci 2 oy farkla seçimi önde bitirdi. AK Parti’nin itirazı üzerine sandıklar yeniden sayıldı. Bu sayımın ardından AK Parti’nin adayı Eyüp Aytekin’e bin 819, CHP’nin adayı Barış Demirci’ye bin 816 oy çıktı. 

CHP, iki sandıkta 4 oyun eksik olduğu gerekçesiyle ilçede seçimlerin yenilenmesi için başvuruda bulundu. YSK bu itirazı "kayıp pusulaları seçmenin yanında götürmüş olabileceği" gerekçesiyle reddetti. 

Muş Malazgirt’te 3 oy fark

AK Parti’nin 3 oy farkla kazandığı bir başka yer ise Muş’un Malazgirt ilçesi. Seçim sonuçlarına göre Malazgirt'te AK Parti adayı Cengiz Altın 3 bin 641, HDP adayı Erdal Çakır da 3 bin 638 oy aldı.

AK Parti İl Başkanı Rahmettulah Yaktı seçimin ardından yaptığı açıklamada “Bir oyla da kazanırsın, bin ve 10 bin oyla da kazanırsın. Biz de 3 oyla Malazgirt'i kazandık" diye konuştu.

HDP'nin Muş'ta ve Malazgirt’te oyların yeniden sayılması için yaptığı itirazlar ise reddedildi.  

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan tüm itirazlarının reddedildiğini söyleyerek “Hakkımızı her türlü hukuk çerçevesinde Anayasa Mahkemesi’ne, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne götürmek boynumuzun borcudur. Bu anlamda hiç kimsenin bir kuşkusu olmasın" dedi.

Karaman Sarıveliler’de 6 oy fark

Karaman'ın Sarıveliler ilçesinde AK Parti'nin itirazı üzerine geçersiz oylar yeniden sayıldı. Sayım sonucunda bağımsız aday Halil Kulak, AK Parti adayı Hayri Samur'dan 6 oy fazla alarak başkan oldu. İtirazdan önce fark 79'du. 

Yalova Çınarcık’ta 16 oy

Yalova Çınarcık’ta AK Parti’nin adayı Numan Soyer 16 oy farkla kazandı. 10 bin 144 oyun kullanıldığı ilçede 291 oy geçersiz sayıldı. 

CHP'nin  ilçe seçim kuruluna yaptığı itirazların ardından 5 sandıkta yeniden yapılan sayımlara göre 16 oyluk fark değişmedi.

CHP tarafından Yalova'nın Çınarcık ilçesindeki bütün oyların yeniden sayılması için yapılan talepse YSK tarafından reddedildi. 

Balıkesir'de İYİ Parti'nin itirazına ret

Geçersiz oy sayısının ilk iki aday arasındaki oy farkının 3 katından fazla olduğu Balıkesir'de de İYİ Parti'nin itirazları reddedildi. 

AK Parti'nin adayı Yücel Yılmaz 375 bin 253 oy alırken en yakın rakibi İYİ Partili İsmail Ok 365 bin 196 oy aldı. 10 bin 57 farkın olduğu sonuçlara İYİ Parti'nin geçersiz oyların yeniden sayılması talebi hem Balıkesir İl Seçim Kurulu hem de YSK tarafından reddedildi. 

CHP'nin Bursa itirazı da reddedildi

Bursa’da AK Parti adayı Alinur Aktaş büyükşehir belediye başkanlığını yüzde 49,62 oy aldı. CHP’nin adayı Mustafa Bozbey ile arasındaki fark 46 bin 932. Geçersiz oy sayısının 58 bin 666 olduğu Bursa'da CHP oyların tamamının yeniden sayılmasını talep etti.

Yüksek Seçim Kurulu CHP'nin yaptığı başvuruyu reddetti. 

Derince'de de CHP'nin itirazına ret

Kocaeli’nin Derince ilçesinde AK Partili Zeki Aygün 40 bin 533 oy aldı. CHP adayı Sertif Gökçe ise 39 bin 272 oy aldı. İki aday arasındaki oy farkı bin 261 olurken, geçersiz oyların sayısı da 3 bin 99 olarak açıklandı. Matematiksel olarak geçersiz oyların sonucu değiştirebileceği ihtimali olsa da YSK, CHP Derince ilçe teşkilatının itirazını reddetti.
 


90 ilçede fark 100 oyun altında 

Yüksek Seçim Kurulu verilerine göre seçimin ertesi günü sonuçlara bakıldığında bazı ilçelerde ilk iki sıradaki adaylar arasında çok küçük oy farkı bulunuyor. 

Farklı illerden 90 ilçede ilk sıradaki belediye başkan adayı ile ikinci sıradaki adayı arasında 100 oydan az fark oluştu.

İlk iki sıradaki adaylar arasındaki oy farkı, Adıyaman Sincik'te 10, Denizli Baklan'da 7, Eskişehir Çifteler'de 8, Sivas İmranlı'da 8 ve Yozgat Aydıncık'ta ise 6 olarak görünüyor.

Oy farkının 100'ün altında olduğu ilçeler şöyle:

"Adana'nın Tufanbeyli, Adıyaman'ın Gerger ve Sincik, Afyonkarahisar'ın İscehisar ve Sinanpaşa, Aksaray'ın Ağaçören ve Güzelyurt, Amasya'nın Hamamözü, Antalya'nın Döşemealtı, Finike ve İbradı, Ardahan'ın Göle ve Hanak, Artvin'in Ardanuç, Arhavi ve Yusufeli, Bartın'ın Kurucaşile, Batman'ın Beşiri ve Gercüş, Bingöl'ün Adaklı, Yayladere ve Yedisu, Bitlis'in Adilcevaz, Hizan ve Mutki, Bolu'nun Göynük ve Kıbrıscık, Çankırı'nın Bayramören, Kızılırmak, Çorum'un Boğazkale, Laçin, Denizli'nin Babadağ, Baklan, Bekilli, Güney ve Honaz, Düzce'nin Yığılca, Edirne'nin İpsala, Keşan, Elazığ'ın Ağın, Arıcak, Baskil ve Sivrice, Erzincan'ın Otlukbeli, Refahiye, Üzümlü, Eskişehir'in Çifteler, Gümüşhane'nin Kelkit, Isparta'nın Gelendost, Karabük'ün Ovacık, Karaman'ın Sarıveliler, Kars'ın Arpaçay, Kastamonu'nun Doğanyurt, Hanönü, Seydiler, Kırıkkale'nin Çelebi, Karakeçili ve Keskin, Kırklareli'nin Demirköy, Kofçaz, Pehlivanköy, Kırşehir'in Boztepe, Mucur, Kilis'in Elbeyli, Musabeyli, Polateli, Kütahya'nın Aslanapa, Dumlupınar, Manisa'nın Köprübaşı, Yunusemre, Mersin'in Bozyazı, Muş'un Malazgirt, Niğde'nin Altunhisar, Osmaniye'nin Bahçe, Hasanbeyli, Rize'nin İkizdere, Siirt'in Baykan, Sinop'un Dikmen, Durağan, Erfelek, Saraydüzü, Sivas'ın Divriği, İmranlı ve Ulaş, Tokat'ın Artova, Reşadiye, Tunceli'nin Mazgirt, Yalova'nın Çınarcık, Yozgat'ın Aydıncık ve Şefaatli ilçeleri."
 

DAHA FAZLA HABER OKU