Dişi yunuslar cinsel zevk alıyor olabilir

Bilim insanları, yunusların genital anatomisinin insanınkine benzediğini ve dişi yunusların cinsel zevk alabildiğini söylüyor

 

 

Yunusların klitorisine odaklanan bilimsel araştırmaya göre, dişi yunuslar cinsellikten zevk aldığı bilinen az sayıdaki hayvandan biri olabilir.

Yunusların yıl boyunca yani üreme döneminin dışında bile cinsel ilişkiye girdiği biliniyor.

Bunu yapan diğer hayvanların klitoral uyarılma sayesinde seksten keyif alması, bilim insanlarını dişi yunusları incelemeye yöneltti.

Böylece bir grup araştırmacı, doğal yollardan hayatını kaybetmiş 11 şişe burunlu dişi yunusun cinsel organını parçalara ayırarak, bunların anatomisini inceledi.

 

 

Bunun sonucunda, yunus klitorisinin epey geniş ve evrimsel açıdan gelişmiş olduğu anlaşılırken, aynı zamanda insan klitorisine de büyük ölçüde benzediği görüldü.

Bilim insanları klitoristeki derinin çok sayıda sinir ucu barındırmasının yunusların haz alma ihtimalini artırabileceğini kaydetti.

Mount Holyoke College’dan araştırmaya öncülük eden Dr. Orbach konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

“İncelemelerimiz şişe burunlu yunuslardaki klitorisin cinsel haz açısından işlevsel olduğunu gösteriyor. Ancak cinselliğin dişi yunuslara zevk verip vermediğini tam anlamıyla görmek için fizyolojik ve davranışsal incelemeleri de içeren ileri düzeyde araştırmalara ihtiyaç var.”

Vahşi hayvanlar söz konusu olduğunda, dişilerin cinsel anatomisi ve davranışları hakkında çok az bilgi bulunuyor. Araştırmanın yeni gelişen bu alana katkı sağlamasını umduğunu belirten Dr. Orbach, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu araştırma, seksin insana özgü olmayan fonksiyonlarını anlamak için karşılaştırılabilir bir çerçeve sunuyor. Cinsel organların şekli ve işlevi arasındaki ilişkiyi derinlemesine anlamanın eşiğindeyiz.”

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sonuçları, Amerikan Anatomistler Birliği’nin (American Association of Anatomists) yıllık toplantısında sunulan araştırma, Dr. Orbach’ın yunusların cinsel yaşamını anlamak için hazırladığı son proje.

Orbach, 2017’de yayımlanan önceki çalışmasında, yunusların vajinasındaki bükülmelerin istenmeyen çiftleşmelerden korunmakta nasıl bir rol oynadığını göstermişti.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU