Erdoğan: Ayasofya'nın ibadete açılması kesinlikle siyasi bir karar değil

Cuma namazı çıkışı gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, Ayasofya Camii'ne ilişkin yurt dışından gelen tepkilere "Bizi bağlamaz" sözleriyle yanıt verdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 24 Temmuz'da ibadete açılacak olan Ayasofya Camii girişlerinin kontrollü yapılacağını söyledi.

Cuma namazı çıkışı gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, cuma günü yapılacak açılışla alakalı davet kısmının Diyanet İşleri Başkanlığı'na ait olduğunu kaydetti.

Camiye girişlerin kontrollü olarak gerçekleştirileceğini belirten Erdoğan, "Bin ila 1500 civarında ancak bir cemaat orada oluşabilecek" şeklinde konuştu.

"Yurt dışından gelen tepkiler bizi bağlamaz"

Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesiyle ilgili yurt dışından gelen tepkilerin bağlayıcı olmadığını ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti:

"Olumlu olumsuz tepkiler var. Bunlardan bir kısmı şahsımla zaten görüştüler. Ben de kendilerine gerekli cevapları verdim. Ayasofya bizim iç egemenlik meselemizdir. Kimsenin müdahalesi söz konusu olamaz. 86 yıl sonra müzeden aslına rücu etmesi, tekrar cami haline dönüşmesi bu milletin en doğal en tabi hakkıdır"

"Tarihe olan bir borcumuzdu"

Ayasofya'nın tüm İslam dünyası için önem arzeden bir konu olduğu görüşünü dile getiren cumhurbaşkanı, "Bu yara tedavi edildiği için, böyle bir kararı da gerek Danıştay 10. Dairemiz ve gerekse şahsımın onayıyla birlikte yürürlüğe girmiş olması tarihe bir borcumuzdu" şekilnde konuştu.

"Kimse kesinlikle siyasi bir yaklaşımdır gibi basit yaklaşımların içerisine girmesin"

"Bizim gençlik yıllarımızın hayaliydi, gerçeğe dönüştürdüğümüz için memnunuz diyen Erdoğan, "Kimse bu siyasi bir retoriktir, siyasi bir yaklaşımdır gibi basit yaklaşımların içerisine girmesin. Asla böyle bir şey söz konusu değildir. Bu tamamıyla bu ülkede idari olarak bu görevi üstlenmiş olan iktidarımızın ve milletimizin bir özlemiydi. Bu özlem yerine gelmiştir"

Kurban Bayramı'nda kısıtlama olacak mı?

Erdoğan, Kurban Bayramı'ndaki kısıtlamalara ilişkin Bilim Kurulu kararlarının beklendiğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı, "Elbette Kurban Bayramı ile ilgili Bilim Kurulu'muzun kararları olacaktır. Çünkü vatandaşlarımız birbiriyle görüşüyor, kurbanlar kesiliyor" şeklinde konuştu.

"Kardeş Azerbaycan'ı kesinlikle yanlız bırakmayız"

Azerbaycan-Ermenistan çatışmasına ilişkin bir soruya Erdoğan, şu sözlerle yanıt verdi:

"Ermenistan işgaldi. Nahçıvan işgal altında. Minsk üçlüsü bu işi masada bırakmıştır. Saldrılar neticesinde Azarbaycan kendilerine düşen, topraklarının müdafaası, halkının müdafaasına yönelik adımları atmıştır. Kardeş Azerbaycan'ı kesinlikle yanlız bırakmayız. Sonuna kadar desteğimizi vereceğiz. Sayın Aliyev ile görüşmelerimi yapıyorum. En son oradan bir heyeti Türkiye'ye gönderdiler."

"Libya ile BM'yi devreye sokarak yeni bir anlaşma yapmak üzereyiz"

"Libya'da hangi sorumluluğu aldıysak bundan sonra da devam ettireceğiz" diyen Erdoğan, "Askeri eğitim işbirliği anlaşmamızı Libya ile yaptık. Yeni bir anlaşmayı da Birleşmiş Milletleri de devreye sokarak yapmak üzereyiz" açıklamasında bulundu.

Mısır'ın Libya'da attığı adımlar ve Hafter'in yanında yer almasını "illegal" olarak nitelendiren Erdoğan, "Hele hele Abu Dabi'nin bu darbeciye çok ciddi silahlar paralar aktarması, bunların hangi konumda olduğunu gösteriyor" şeklinde konuştu.

Erdoğan, "Darbeci Hafter'in yanında yer alanlarla, meşru Serrac hükümetinin yanında yer alannlar arasında mücadele devam ediyor" dedi.

"Kıdem tazminatı bu şekliyle adil değil"

Kıdem tazminatına ilişkin soruya Erdoğan, şu sözlerle yanıt verdi:

"Bu yeni döneme aktarılan bir şey. Kendileriyle yine görüşmelerimiz gerek bakanlık gerek şahsım olarak devam edecek. Kıdem tazminatı hususunda adil bir konuma bu işi getirmeden bu şekliyle bu adımı atmak adil değil doğru değil"

Suriye'de Türk askerlerine yönelik saldırılar

Suriye'de Rusya ile gerçekleştiren ortak devriyelerin 20'yi bulduğunu hatırlatan Erdoğan, "Ama maalesef illegal bazı güçler de var. Bu illegal güçler oradaki bu süreci zaman zaman sıkıntıya uğratıyor. Onu da beraber Rus devriye güçleriyle engellemeye çalışıyoruz" diyerek sözlerini sonlandırdı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU