Hafter yanlısı parlamento Mısır ordusunu yardıma çağırdı: "İstediğiniz gibi hareket edebilirsiniz"

Tobruk merkezli meclis, "İstilacı güçlerin mağlup edilmesi, ortak ulusal güvenliğin korunması, Libya'da ve bölgede güven ve istikrarın sağlanması" için tüm tarafları çabalarını birleştirmeye davet etti

Fotoğraf: Reuters

Libya'da Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu'nu (LUO) destekleyen Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi, Mısır ordusundan destek istedi.

Akile Salih liderliğindeki mecliste yayınlanan ortak bildiride, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi'nin açıklamalarına destek verilirken, Mısır ordusunun Libya topraklarının "egemenliğini" korumak için "istediği gibi hareket" edebileceği belirtildi.

Mısır ordusu, meclis üyeleri tarafından yabancı güçlere müdahale için Libya'ya davet edildi.

Bildiride, "Libya, kendisine boyun eğen silahlı milislerin de desteğiyle batı bölgelerde Türkiye'nin müdahalesine ve egemenliği hiçe saymasına maruz kalıyor" ifadelerine yer verildi.

Bildiride, "Türk işgali ülkemiz ve komşu ülkeler için doğrudan bir tehdit oluşturuyor. Başta Mısır olmak üzere Arap komşularımızın çabaları bir araya gelmedikçe bu işgal durmayacak" denildi.

Libya Temsilciler Meclisi'nin halk tarafından seçilen tek meşru temsilci ve özgür irade temsilcisi olduğu belirtilen açıklamada, "Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi'nin Libyalı kabilelere ilişkin kullandığı sözleri memnuniyetle karşılıyoruz" dendi.

Tobruk merkezli meclis, "İstilacı güçlerin mağlup edilmesi, ortak ulusal güvenliğin korunması, Libya'da ve bölgede güven ve istikrarın sağlanması" için tüm tarafları çabalarını birleştirmeye davet etti.

Açıklamada Mısır silahlı kuvvetlerinin, iki ülkenin güvenliği açısından yakın bir tehdit görmeleri halinde müdahale edebileceği belirtilirken, "İşgalci çetelere karşı koymak, Libya'nın ulusal güvenliğini sağlar, Libya'nın birliğini, egemenliğini, kaynaklarını ve halkını korur" ifadelerine yer verildi.

Mısır'ın tarih boyunca Libya için hem ekonomik hem sosyal düzeyde strateik derinliği temsil ettiği belirtildi.

Meclis bildirisinde ayrıca halkın servetinin ve petrol gelirlerinin adil bir şekilde dağıtılmasının ve Libyalıların zenginliklerinin "yasa dışı silahlı çetelerce" gasp edilemsinin önüne geçilmesinin insani bir gereklilik olduğu vurgulandı.

Sisi ne demişti?

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, 20 Haziran Cumartesi günü, Libya sınırı yakınlarındaki Hava Kuvvetleri birliklerini ziyareti sırasında, "Mısır ordusunun, gerek duyulması halinde ülke sınırları dışında askeri bir görevde bulunabileceği" mesajını vermişti.

Libya'daki kabileleri ve aşiretleri eğitip silahlandıracaklarını aktaran Sisi, "Sirte ve Cufra kırmızı çizgidir. Libya'yı Libyalılardan başkası savunmayacaktır. Yardım etmeye ve destek vermeye hazırız. Sınırlarımız içinde veya gerekirse sınırlarımızın dışında herhangi bir görevi yerine getirmek için hazırlıklı olun" ifadesini kullanmıştı.

UMH'nin yanıtı sert olmuştu

Sisi'nin bu açıklamalarına Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) tarafından sert yanıt gelmişti.

Libya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Muhammed el-Kablavi, Sisi'nin beyanlarının Birleşmiş Milletler Antlaşması'na ve BMGK kararlarına aykırı olduğunu belirtmişti.

Libya hükümeti ise, açıklamaları Libya'nın içişlerine karışma ve "savaş ilanı" olarak gördüğünü açıklamıştı.

Libya Parlamentosu Mısır Cumhurbaşkanının açıklamalarını "en sert ifadelerle" kınarken, Libya Devlet Yüksek Konseyi Üyesi Şatır, "Sisi'nin açıklamaları savaş davullarını çalmaktır" demişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU