Nijerya'da pişman olan 600 Boko Haram üyesi serbest bırakıldı

Batı Afrika ülkesi Nijerya'nın kuzeydoğusunda pişman olan 600 Boko Haram silahlı örgüt üyesi serbest bırakıldı. 280 mensubunun daha rehabilitasyon tedavileri sürüyor

Nijerya'da pişman olan 600 Boko Haram üyesi serbest bırakıldı / Fotoğraf: Reuters

Nijerya Güvenli Koridoru Operasyonu (Operation Safe Corridor) Sözcüsü Bamidele Shafa, basına yaptığı açıklamada, Borno, Adamawa ve Yobe eyaletlerinde yakalanan ve pişman olan 600 eski Boko Haram örgüt üyesinin rehabilitasyondaki tedavilerinin tamamlanmasının ardından serbest bırakıldığını belirtti.

Shafa, serbest bırakılan eski mensuplardan bir daha Boko Haram örgütüne katılmayacaklarına dair yemin ettiklerini duyurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülkede daha önce pişman olan bin 400 eski Boko Haram üyelerinin serbest bırakıldığını anımsatan Shafa, şu anda 280 eski üyenin de rehabilitasyon merkezinde olduklarını söyledi.

Boko Haram'ın geçmişi

Boko Haram, 2002 yılından Nijerya’nın Borno eyaletinde Muhammed Yusuf tarafından kurulan şeriat yanlısı silahlı bir örgüt.

Örgüt, özellikle şeriat hükümlerinin geçerli olduğu Nijerya'nın kuzey kesiminde daha etkili konumda. 

Silahlı örgüt, daha çok insanı öldürme, kent ve kiliseleri yakma, göçlere sebep olma, genç kızları dini gerekçelerle kaçırıp satma gibi pek çok eylemle gündeme geldi.

Özellikle polis merkezleri başta olmak üzere kamu binalarını hedef alan örgüt, 2009-2020 yılları arasında 20 binden fazla insanı öldürdü.

Örgüt, 2015'ten bu yana ülkenin sınır komşuları Kamerun, Çad ve Nijer'de de saldırılar gerçekleştirdi. Örgütün, Çad Gölü Havzası'ndaki saldırılarında en az 2 bin kişi hayatını kaybetti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU