Nelson Mandela'nın kızı Zindzi hayatını kaybetti

Güney Afrika'nın efsanevi lideri Nelson Mandela'nın kızı Zindzi Mandela 59 yaşında öldü

Zindzi Mandela - Nelson Mandela / Fotoğraf: AFP

Devlet televizyonu SABC’nin haberine göre, Güney Afrika eski devlet başkanı Nelson Mandela’nın kızı Zindzi Mandela (59) Johannesburg'daki bir hastanede hayatını kaybetti.

Babası gibi ülkesindeki değişimin ön saflarında yer alan ve mücadeleci kimliğiyle bilinen Zindzi Mandela'nın ölüm nedeni henüz açıklanmadı. 

Mandela'nın üç kızından biri olan Zindzi Mandela, babasının, annesi Winnie Madikizela-Mandela'dan boşanması sonrası bir dönem ülkenin "First Lady"si olmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zindzi Mandela, ölümünde ülkesinin Danimarka büyükelçisi olarak görev yapıyordu.

Nelson Mandela kimdir?

Nelson Rolihlahla Mandela ya da kabile adıyla Madiba, Güney Afrikalı Anti Apartheid (ayrımcılık karşıtı) aktivist ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nin ilk siyahi devlet başkanıdır.

1994'te ilk defa tüm halkın katıldığı seçimlerde devlet başkanı seçilen Mandela yönetimi, Apartheid'ın mirasının dağılmasına, ırkçılığı engellemeye, fakirlik ve eşitsizliğe odaklanmıştır. 

Siyasi görüş olarak Demokratik Sosyalist olan Mandela, Afrika Ulusal Konseyi siyasi partisinde 1990'dan 1999'a kadar parti başkanlığı yapmıştır.

Mandela, anti-sömürgeci ve anti-apartheid görüşü ile uluslararası beğeni topladı ve 1993'teki Nobel Barış Ödülü, Amerika Birleşik Devletleri Başkanlığı Özgürlük Madalyası ve Sovyet Lenin Nişanı da dahil olmak üzere 250'nin üzerinde ödül kazandı. 

Güney Afrika'da "Ulusun Babası" olarak görülen, Mandela da 5 Aralık 2013’te yaşamını yitirmişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU