Sudan’da İslami yönetimde reform: Kadın sünnetine yasak, gayrimüslimlerin içki içmesine izin

Yeni liderler ülkeyi demokrasiye götürme ve ayrımcılığı bitirme sözü vermişti

Afrikalı kadınlar, Dünya Sağlık Örgütü'nün "ayrımcılığın aşırı bir biçimi" olarak nitelediği kadın sünnetine karşı yıllardır kampanya yürütüyor (AP/Khalil Senosi)

Sudan neredeyse 40 yıllık sert İslamcı politikalardan uzaklaşma niteliğinde kararlar aldı. Ülkenin Adalet Bakanı, gayrimüslimlerin içki içmesine izin verileceğini ve kadın sünnetinin yasaklanması da dahil olmak üzere kadın haklarının güçlendirileceğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler'e (BM) göre Sudan nüfusunun yaklaşık yüzde 3'ü gayrimüslimlerden oluşuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sudan'ın eski Devlet Başkanı Cafer Nimeiri'nin İslam hukukunu yürürlüğe koyduğu ve viski dolu şişelerin Nil Nehri'ne atıldığı 1983'ten bu yana ülkede alkollü içkiler yasak.

Otokrat Ömer Beşir'in geçen yıl devrilmesinden sonra yönetimi devralan geçiş hükümeti, Sudan'ı demokrasiye taşıyacağı, ayrımcılığı sona erdireceği ve isyancılarla barış yapılacağı vaadinde bulunmuştu.

Devlet televizyonuna konuşan Adalet Bakanı Nasreddin Abdulbari, gayrimüslimlerin özel alanlarda içki içmesinin artık suç sayılmayacağını duyurdu.

Müslümanlar içinse yasak sürecek. Yasağı çiğneyenler genelde İslam hukuku uyarınca kırbaçla cezalandırılıyor.

Abdulbari, Sudan'ın İslam'ı terk ederek din değiştirmeyi de suç olmaktan çıkaracağını ve kız çocuklarının ya da kadınların dış genital bölgesinin kısmen veya tamamen ortadan kaldırılmasını içeren kadın sünnetinin yasaklanacağını söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) "ayrımcılığın aşırı bir biçimi" olarak nitelediği kadın sünnetini kınıyor.

Sudan'da ayrıca, kadınların çocuklarıyla seyahat etmek için ailelerinin erkek üyelerinden izin alması da artık gerekmeyecek.
 


Nimeiri'nin İslam hukukunu yürürlüğe koyması, Sudan'ın Müslüman kuzeyiyle çoğunluğu Hıristiyan güneyi arasında 22 yıl süren ve 2011'de Güney Sudan'ın ayrılmasına yol açan savaşın başlıca etkenlerindendi.

Beşir, 1989'da iktidara geldikten sonra İslam hukukunun kapsamını genişletmişti.

Sudanlı Hıristiyanlar daha çok Hartum'da ve Güney Sudan sınırına yakın Nuba dağlarında yaşıyor. Bazı Sudanlılar da geleneksel Afrika inanışlarını takip ediyor.

Abdullah Hamduk liderliğindeki geçiş hükümeti ülkeyi, aylarca süren kitlesel gösterilerin ardından Beşir'in devrilmesine yardım eden ordunun da dahil olduğu ve her an bozulabilecek bir koalisyonla yönetiyor.

Reuters

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU