Pandemi süreci alışveriş alışkanlıklarını değiştirdi, en hızlı toparlanma yiyecek-içecek sektöründe gerçekleşti

Verilere göre, 16 Mart-31 Mayıs tarihleri arasındaki pandemi sürecinde toplam alışveriş harcamaları yüzde 17 düşerken, 1-30 Haziran tarihleri arasındaki normalleşme sürecindeki harcamalar, salgın dönemine göre yüzde 37 artış gösterdi

Yapı Kredi verileri, salgından en olumsuz etkilenen sektörlerin seyahat, yiyecek-içecek ve giyim olduğunu ortaya koyarken, normalleşme süreciyle birlikte harcamaların salgın öncesi dönemdeki seviyeye döndüğünü gösterdi / Fotoğraf: Pixabay
 

Dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını, pek çok alanda olduğu gibi tüketici alışkanlıklarında da değişikliklere neden oldu.

Yapı Kredi verilerine göre, 16 Mart-31 Mayıs 2020 tarihleri arasındaki pandemi sürecinde toplam alışveriş harcamaları yüzde 17 düşerken, 1-30 Haziran arasındaki normalleşme sürecinde harcamalar, salgın dönemine göre yüzde 37 artış gösterdi.

Salgından en olumsuz etkilenen sektörler, seyahat, yeme-içme ve giyim olurken, normalleşme süreci ile birlikte harcamalar salgın öncesi dönem seviyesine döndü.

En hızlı toparlanan sektör ise yiyecek-içecek oldu.

Harcamalar, normalleşme ile birlikte koronavirüs salgını öncesindeki seviyelere dönerken, giyim ve restoran harcamaları pandemi dönemine göre yüzde 200, seyahat harcamaları ise yüzde 180 artış gösterdi.

Yine salgın dönemine kıyasla normalleşme sürecinde tüketicilerin mobilya/dekorasyon harcamalarının yüzde 76, akaryakıt harcamalarının yüzde 58, elektronik harcamalarının yüzde 39, market/gıda harcamalarının ise yüzde 12 arttığı gözlemlendi.

Evde kalınan süreç boyunca seyahat/konaklama harcamaları yüzde 82 azaldı

Evde kalınan süreç boyunca seyahat/konaklama harcamaları yüzde 82, yeme/içme harcamaları yüzde 76, giyim harcamaları yüzde 66, akaryakıt harcamaları yüzde 36 azaldı.

Öte yandan, elektronik harcamaları yüzde 21, market/gıda harcamaları ise yüzde 14 artış gösterdi.

Ön ödemeli kartlarla yapılan alışveriş harcamalarında salgın öncesi döneme göre pandemi sırasında yüzde 15, normalleşme döneminde ise yüzde 200'ün üzerinde büyüme gerçekleşti.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

"Pandemi döneminde her üç alışverişten biri online yapıldı"

Pandemi dönemindeki "Evde kal" çağrılarının tüketicileri internet alışverişine yönelttiğini belirten Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı Serkan Ülgen, her 3 işlemden birinin internet alışverişi şeklinde gerçekleştiğini, bu oranın pandemi öncesinde 5'te 1 şeklinde olduğunu aktardı.

Normalleşme süreci olarak değerlendirilen 1-30 Haziran tarihleri arasında, e-ticaret alışveriş cirosunun pandemi dönemi öncesine göre yüzde 22, pandemi dönemine göre ise yüzde 14 artış gösterdiğini bildiren Ülgen, salgın sürecinde temassız ödemelerin payının iki kat arttığını da sözlerine ekledi:

Haziran ayında ise kredi kartlarımızdan geçen temassız işlem adedi pandemi dönemine göre yüzde 57, temassız işlem cirosu ise yüzde 53 artış gösterdi.

"Günlük mobil ödeme işlem adetleri yaklaşık 2,5 katına çıktı"

POS makinelerine temas etmeden cep telefonu gibi mobil ödeme teknolojilerine ilginin arttığını belirten Ülgen, "Yeni ödeme teknolojilerinin; sağladığı güvenlik, hız ve kolaylık nedeniyle bu dönemde daha çok tercih edildiğini bildiren Ülgen, "Normalleşme sürecinde koronavirüs salgını dönemine kıyasla günlük mobil ödeme işlem adetleri yaklaşık 2,5 katına çıktı. POS'ta QR Kod ile gerçekleşen günlük işlem adetleri koronavirüs öncesi döneme kıyasla yaklaşık 2 katına yükseldi" ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe, AA

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU