Virüsün online alışverişe etkisi: Eldiven siparişinde rekor artış, valiz satışında düşüş

İnternette tüm dünyada olduğu gibi en çok ilgi duyan ürün eldiven. Ekmek yapma makinelerinde satışlar artarken uçuş yasağı nedeniyle valiz satışları düşmüş durumda

Fotoğraf: Pixabay

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıktıktan sonra kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını alışveriş alışkanlığını ve ihtiyaçları da değiştirdi.

Salgın krizi, dünya ekonomisini genel anlamda olumsuz etkilerken, bazı sektörler geçen yılın aynı ayına göre cirolarını 7-8 kat artırdı. Halihazırda yükseliş gösteren online alışverişlerde patlama yaşandı.

Koronavirüs vakasının en çok olduğu ülke Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) internetten alışveriş oranı katlanarak artıyor.

Son verilere göre tüm dünyada en çok ilgi tek kullanımlık plastik eldivenlere yönelik oldu. Ekmek yapma makinelerindeki sipariş rakamları dikkat çeken detaylardan biri olurken, uçuşların yasaklanması valiz satışlarını olumsuz etkiledi.

‘Evde ekmek’ yapmak sadece Türkiye’de popüler olmadı

Stackline, ABD merkezli online ticaret sektörüyle alakalı raporlar hazırlayan bir internet sitesi.

Site, Mart 2019 ve Mart 2020 kıyaslaması yaparak ABD’li tüketicilerin Kovid-19 salgını sonrası eğilimlerini inceledi.

Buna göre online alışverişlerde plastik eldiven satışları yüzde 670 artışla zirvede yer aldı. Yüzde 652'lik yükselişle ekmek yapma makinesi onu takip etti. 

Ülkede giderek artış gösteren vaka ve ölüm oranları nedeniyle halktaki ekmek bulamama endişesi evde ekmek yapımına ilgiyi artırdı.

Son günlerde ülkemizde de popüler olan, sosyal medyanın trend paylaşımlarından ‘ev ekmeği’ ABD’de yeni bir kültür haline geldi. Un satışları online sitelerde yüzde 238 oranında arttı.

En çok artış gösteren sektörlerin üçüncü sırasında ise, öksürük ve soğuk algınlığına karşı kullanılan ilaçlar geliyor.

Evde spor için malzemeler

Spor salonlarının kapatılması ve insanların evde vakit geçirmesi evde spor yapma eğilimini artırdı.

Buna göre 2020 Mart ayında koşu bandı, plates ve ağırlık gibi malzemelerin satışı yüzde 307 arttı.

Gıda bulamama endişesi online siparişlerde gıda ürünlerini üst sıralara taşıdı.

Hazır çorba sektörü yüzde 397 büyürken bunu 386 ile pirinç, yüzde 377 ile paketlenmiş hazır gıdalar takip etti. Süt ve süt ürünleri, meyve-sebze ilk 10’da bulunan diğer sektörler.

El temizliği hassasiyeti arttı

Uzmanların virüsten korunmak için el temizliğine dikkat çekmesinin ardından el sabunu satışları artış gösterdi.

ABD’li vatandaşlar geçen yılın aynı ayına göre yüzde 262 daha fazla el sabunu ve dezenfaktan sipariş etti.

Tuvalet kağıdı satışları ise yüzde 264 arttı. Salgının bulaşıcı olmasından dolayı kadınlar saçlarını evde boyamaya başladı. Saç boyası siparişleri yüzde 115 arttı.

Turizmdeki durgunluk valiz sektörünü vurdu

Uçuşların tamamına yakını durdu, seyahatler ertelendi ya da iptal oldu. Bu durumdan turizm sektörü kadar valiz üreticileri de nasibini aldı, valize ilgi yüzde 77 azaldı.

Fotoğraf makinesi, kamera ve kamp malzemeleri gibi daha çok sosyal aktivitelerde kullanılan ürünlerin siparişleri de büyük düşüş gösterdi.

Koronavirüs salgınının merkezi haline gelen ABD'de ölü sayısı 8 bin 500'e, toplam vaka sayısı ise 313 bine yükseldi.

Salgının en fazla görüldüğü New York'ta virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bin 565'e, vaka sayısı 114 bin 174'e ulaştı.

New York'un ardından en fazla vaka sayısı New Jersey eyaletinde kaydedildi. New Jersey'de hayatını kaybedenlerin sayısı 846'ya, vaka sayısı ise 34 bin 124'e yükseldi.

Kovid-19 vakasının en çok görüldüğü eyaletler sıralamasında 3'ncü sırada yer alan Michigan eyaletinde vaka sayısı 14 bin 225'e yükselirken, hayatını kaybedenler 540 olarak açıklandı.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU