Demokratların başkan adayı Biden'dan Ayasofya çağrısı: Karardan geri dönün

Eski ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Ayasofya'nın resmen ibadete açılması kararından derin üzüntü duyduğunu belirtti, Ayasofya'nın müze statüsünün korunması gerektiğini açıkladı

Yeniden cami olarak ibadete açılması sonrası çok sayıda kişi Ayasofya'nın önünde namaz kıldı (Reuters)

ABD'de Demokratların Başkan adayı Joe Biden, Ayasofya Müzesi‘nin cami olarak ibadete açılmasından "derin üzüntü" duyduğunu açıkladı.

Kasım ayında ABD'de yapılacak başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti'nin Başkan Donald Trump karşısındaki rakibi olan Biden, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a karrdan geri adım atılması çağrısında bulundu.

Biden açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Ayasofya mimari bir mucize ve birçok inançtan insan için kıymet verilen kutsal bir alan. Son 85 yıldır Ayasofya bir müzeydi ve dünya genelindeki insanların bu kutsal alanı ziyaret etmesine, hayranlık duymasına ve dua etmesine izin veriliyordu. Ayasofya 1985'ten beri UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası statüsüne de sahipti. Türk hükümetinin Ayasofya'yı camiye çevirme kararı nedeniyle derin üzüntü duyuyorum. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a bu kararını iptal etmesini, bunun yerine bu değerli yerin mevcut müze statüsünün korunması ve herkese eşit erişim sağlanmasını şiddetle tavsiye ediyorum.

ABD Dışişleri Bakanlığı da Danıştay’ın Ayasofya hakkında verdiği kararın ardından ibadete açılmasıyla ilgili olarak hayal kırıklığı duyduklarını açıklamıştı.

Sözcü Morgan Ortagus ''Ayasofya'nın statüsünün değiştirilmesi kararından hayal kırıklığına uğradık. Bu yapı, zengin kültürel tarihine istinaden UNESCO Kültür Mirası Listesi ve İstanbul’un tarihi yerlerinin önemli bir parçasıdır’’ demişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye’nin Ayasofya'nın tüm ziyaretçilerin erişebileceği bir yer olmasını sağlayacağı taahhüdüne dikkati çeken Ortagus, “Türk hükümetinin kimsenin ziyaretine mani olmadan Ayasofya’nın idaresinin sürdürülmesine yönelik atacağı adımları öğrenmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz'' ifadelerini kullanmıştı.

24 Temmuz'da ibadete açılacak

Danıştay 10. Dairesinde, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararın iptali kararlaştırıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Danıştay'ın kararının ardından Ayasofya'nın ibadete açılması kararını imzaladı.

Erdoğan, cuma günkü Ulusa Sesleniş konuşmasında, 24 Temmuz 2020 Cuma günü, cuma namazı ile birlikte Ayasofya’nın ibadete açılacağını söyledi.

 

Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU