Rus senatör Klimov: Türk siyasetçiler, Hristiyanların Ayasofya'ya girmeye devam edebileceğine dair güvence verdi

Rus senatörler Ayasofya kararı ile ilgili olarak değerlendirmede bulundu. Klimov Türk siyasetçilerin güvence verdiğini ifade ederken Kislyak, kararın kendisinde büyük hayal kırıklığı yarattığını ifade etti

Fotoğraf: Reuters

Rusya Federasyon Konseyi Dış İlişkiler Komitesi Başkan Yardımcısı Andrey Klimov, Ayasofya'nın statüsünün müzeden camiye dönüştürülmesine rağmen Türk siyasetçilerin Rusya'dan gidenler de dahil Hristiyanların Ayasofya'ya girmeye devam edebileceği konusunda güvence verdiğini söyledi.

Klimov, "Bugün Türkiye'den üst düzey siyasetçilerle konuştum. Rusya'dan gidenler de dahil Hristiyanların Ayasofya'ya erişiminin önceden olduğu gibi sağlanacağına dair güvence verdiler" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye'nin egemen bir ülke, BM üyesi olduğunu ve kendi topraklarındaki kararları kendisinin aldığını kaydeden Klimov, bunun yanında Türkiye'nin UNESCO nezdinde yükümlülükleri olduğunu belirtti.

Klimov, Ayasofya hakkındaki kararın Ukrayna Kilisesi'nin bölünmesinde yer alan ve Rus Ortodoks Kilisesi için sorunlar yaratan Ekümenik Patrik Bartholomeos'un piskoposluk bölgesiyle ilgili olmasından üzüntü duyduğunu ifade etti.

Kislyak: Bu karar şahsen bende büyük hayal kırıklığı yarattı

Öte yandan Rus Senatör Sergey Kislyak ise Ayasofya’nın müze statüsünün değiştirilmesinin kabul edilemez olduğu yönünde tüm açıklamaların yapıldığı, Ankara’ya yönelik başka bildiri veya açıklamaların büyük ihtimalle olmayacağını belirtti.

Rusya parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi’nde Dışişleri Komitesi Başkan Yardımcısı Sergey Kislyak, Ayasofya'nın müze statüsünün değişmesine ilişkin  yaptığı açıklada, “Bu mimari anıtın, bu mabedin tüm Ortodoks dünyası için önemi, Ayasofya’nın tüm insanlığın ortak mirası olduğu yönünde tüm açıklamalar tarafımızdan yeterince yapıldığını düşünüyorum” ifadesini kullandı.

Kislyak, “Bu karar şahsen bende büyük hayal kırıklığı yarattı” diye ekledi.

 

Independent Türkçe, Sputnik

DAHA FAZLA HABER OKU