Sergen Yalçın'ndan yabancı kuralı tepkisi: 8'i içeride, 6'sı kulübede, 3'ü evde, 2'si yemekte... Bunun oyuncu yetiştirmekle alakası yok

Beşiktaş Teknik Direktörü Sergen Yalçın da TFF'nin getirdiği yabancı kuralına, "Bunu koyarak genç oyuncuların yetişeceklerini mi sanıyorlar. Bunun için önce tesis lazım" diyerek karşı çıktı

Sergen Yalçın / Fotoğraf: AA

Beşiktaş Teknik Direktörü Sergen Yalçın, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Yönetim Kurulu'nun, Süper Lig'deki yabancı oyuncu kuralında yaptığı değişikliğe "İnanılmaz mantıksız bir karar" diyerek tepki gösterdi.

Süper Lig'in 31. haftasında Kasımpaşa'yı son dakika golüyle 3-2 mağlup eden Beşiktaş'ın teknik direktörü Sergen Yalçın, maç sonu düzenlenen basın toplanbtısında, "Yabancı oyuncu konusu çok uzun bir konu. Bu TFF'nin aldığı bir karar. Benim merak ettiğim bu kararı kimler oturup aldı" sorusunu sordu.

Yeni kurala göre altyapıdan oyuncu oynatma mecburiyetinin getirildiğini hatırlatan Yalçın, tesislerin yetersizliğine vurgu yaparak, şöyle konuştu:

Altyapıdan oyuncu oynatma mecburiyeti koydular. Bunu koyarak genç oyuncuların yetişeceklerini mi sanıyorlar. Bunun için önce tesis lazım. Ben 18 kulübün tesislerini gezmelerini tavsiye ediyorum, bir görsünler bakalım. Herkes Ajax'ı örnek veriyor. Önce gidip Ajax'ın tesislerini gezin, sonra gelip 18 kulübün tesislerini gezin. Bakın bakalım birbirine benziyorlar mı?

TFF'nin kararına göre kademeli olarak düşürülecek sayıda kenarda oturacak oyuncuların olmasını da eleştiren Yalçın, şu ifadeleri kullandı:

8 oyuncu içeride olacak, 6 oyuncu kulübede olacak, 3 oyuncu evde oturacak, 2 oyuncu yemekte olacak... Bu iş bana çok acayip geliyor. Bu kuralın oyuncu yetiştirmekle alakası yok. Anadolu'daki takımları düşünün. 2 sene sonra altyapıdan 2 oyuncuyla oyna diyorsunuz. Adamlar altyapıdan 2 oyuncu bulamazsa ne yapacak, 9 kişiyle mi sahaya çıkacak. İnanılmaz mantıksız bir karar. Bunu kim oturup konuştuysa, bir daha oturup konuşsun. Fatih hocayı, Şenol hocayı, Mustafa hocayı alın, bu konuyu konuşun. İsterseniz biz de gelelim, bizlerle de konuşun.

Tesis ve plan program olmadan oyuncu yetiştirilemeyeceğini savunan Sergen Yalçın, "Türkiye'de altyapısı en iyi olan takımlardan birisinin hocası olarak söylüyorum ben bunu. Diğer Anadolu takımlarının da konuşma hakları var, onlar da konuşsun" değerlendirmesinde bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yeni yabancı kuralı

Yeni sezonda kulüpler, en fazla 14 yabancı futbolcu ile sözleşme yapabilecek ve bu oyuncuların sadece 8'ine aynı anda sahada yer verebilecek. 

Yabancı oyuncu sayısı sonraki yıllarda kademeli olarak azaltılacak. 

Süper Lig'de mevcut kurala göre kulüplerin belirleyeceği 28 kişilik kadrolarda 14 yerli oyuncu bulunması zorunlu. 

Takımlar, 21 kişilik kadrolarda 12 yabancı bulundurulabiliyor. Kadro 20 ve daha az sayıda oyuncudan oluşursa, listede maksimum 11 yabancı oyuncu yer alabiliyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU