Kasım Süleymani'nin kızı Zeynep'in evlendiği Hizbullah veliahtı Rıza Safiyuddin'in bilinmeyenleri

Zeynep Süleymani'nin evlendiği Rıza Safiyuddin'in babası Haşim Safiyuddin kuzeni Nasrallah'tan sonra Hizbullah'a lider olacak kişi olarak görülürken, amcası da örgütün İran sorumlusu

Kasım Süleymani'nin kızı Zeynep Süleymani (solda), Nasrallah'ın kuzeni olan ve ondan sonra örgütün başına geçecek kişi olarak görülen Haşim Safiyuddin'in oğlu Rıza Safiyuddin ile evlendi / Fotoğraf: Twitter

İran'ın Kudüs Gücü Komutanı olan General Kasım Süleymani, geçen 3 Ocak 2020 günü Irak’ın başkenti Bağdat'a yaptığı ziyaret sırasında ABD insansız hava araçlarınca yapılan saldırıda yaşamını yitirdi.

İran, ülkesinde büyük tepkilere neden olan bu saldırıya cevaben Irak'ta bulunan ABD üslerine balistik füzeler fırlatarak misillemede bulundu.

Üç oğlu ve iki kızı olmasına karşın Süleymani'nin gerek anmasında ve taziyelerin kabul edilmesinde hep küçük kızı Zeynep ön plana çıktı.

nasrallahzeynep.jpg
Zeynep Süleymani (solda), babasının ölümünün ardından Hizbullah lideri Hasan Nasrallah (sağda) ile görüşmüştü / Fotoğraf: Twitter

 

Nasrallah'a "amcam" demişti

Zeynep Süleymani, babasının ölümünün ardından Lübnan'ın başkenti Beyrut'a da giderek Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ile görüşmüş, babası için yapılan anma töreninde Arapça konuşma yapmıştı.

Zeynep Süleymani, verdiği bir demeçte de ayrıca "amcam" ve "direnişin lideri" diye hitap ettiği Hasan Nasrallah'a selam göndererek "Babamın intikamını alacağını biliyorum" demişti.

Evlendiklerini İsrail'in öldürdüğü Muğniye'nin kız kardeşi duyurdu

Adı babasının vefatının ardından sıklıkla duyulan Zeynep Süleymani’nin geçtiğimiz günlerde Lübnan Hizbullah'ı Yürütme Konseyi Başkanı Haşim Safiyuddin'in oğlu Rıza Safiyuddin ile evlendiği öğrenildi.

Evlilik haberini 2008 yılında İsrail suikasti sonucu öldürülen Hizbullah yöneticisi İmad Muğniye'nin kızkardeşi Zeynep Muğniye, İnstagram hesabından duyurdu.

Ancak söz konusu nikaha dair herhangi ek bir bilgi veya fotoğraf paylaşılmadı.

kardeşler.jpg
Zeynep Süleymani'nin babasının 40 anmasına birlikte katıldığı erkek kardeşi bazı hesaplarca yanlış olarak eşi Rıza Safiyuddin olarak servis ediliyor / Fotoğraf:tasnimnews

 

Sosyal bilimler eğitimi aldı 

Öncelikle babasının kritik bir görevde olmasından dolayı Zeynep Süleymani’yle ilgili bilgiler de oldukça kısıtlı.

İran'ın kullandığı takvime göre 1370 yılında doğdu. Bu da Miladi takvime çevrildiğinde doğduğu aya göre ya 1990 veya 1991 doğumlu olduğunu gösteriyor. Çünkü İran takvimine göre Nevruz yılbaşı olduğu için 21 Mart öncesi ve sonrası bir yıl fark ediyor.

İran kaynaklarında onun sosyal bilimler eğitimi aldığı belirtiliyor ancak eğitimin içeriği hakkında detay yok.

Zeynep Süleymani’nin daha bilinir olmasında onun kardeşlerine göre biraz daha dışa dönük olmasının da etkisi var.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Mavi Kız'ın" ölümünün Hz. Hüseyin'in ölümüne benzetilmesine kızmıştı

Zeynep Süleymani'nin adı geçen yıl kadınların stadyumda maç izlemelerinin yasak olduğu İran'da stadyuma girerek maç izleyen ve bundan dolayı yargılanan 29 yaşındaki Seher Hudayari'nin tepki olarak kendisini mahkeme önünde yakmasının ardından da duyulmuştu.

Tuttuğu İstiklal Kulübü’nün forma renklerinden dolayı "Mavi Kız" olarak bilinen Hudayri'nin ölümünün ardından onun ölümünün Hz. Hüseyin kadar masum sayılması gerektiğini söyleyenlere karşı Zeynep Süleymani, İnstagram hesabından tepki göstererek Hz. Hüseyin ile benzetilmesine karşı çıkmıştı.

Polemiğin ardından şikayetler sonucu  Zeynep Süleymani’nin hesabı tarafından kapatılmıştı.

muğniye.jpg
Muğniye, "Zeynep" ve "Rıza"nın ismini ortada bir kalp ve arka planda "Love" (Aşk) ifadesiyle paylaştı / Fotoğraf: Instagram

 

Evlilikte aracılardan birinin Zeynep Muğniye olduğu iddia ediliyor

Zeynep Süleymani’yle alakalı çok sayıda görsel bulunsa da evlendiği Rıza Safiyuddin hakkında ne doğru dürüst bilgi, ne de fotoğrafı bulunmuyor.

Süleymani'nin 40’ıncı gün anmasında Zeynep Süleymani’nin yanında bulunan erkek kardeşi bazı hesaplarca yanlışlıkla Rıza Safiyuddin diye servis edildi.

İkilinin nasıl tanıştıklarına dair de bilgi bulunmuyor. Ancak bu evlilikte aracıların önemli rol oynadıkları, bunlardan birinin de evliliği İnstagram hesabından ilk duyuran kişi olan İmad Muğniye'nin kızkardeşi Zeynep Muğniye olduğuna kesin gözüyle bakılıyor.

somerr.jpg
Somer Sultan, Safiyuddin ailesinin Hizbullah içindeki rolünü anlattı / Fotoğraf:.facebook.com/somersultan

 

Nasrallah'ın oğlu dahi deşifre oldu, Rıza Safiyyudin bilinmiyor

Lübnan merkezli stratejik araştırma merkezi Futuristic Studies Institute’de çalışan Suriyeli gazeteci Somer Sultan’a Zeynep Süleymani’nin evlendiği Rıza Safiyuddin ve ailesini sorduk.

Sultan, Hizbullah lideri Nasrallah’ın oğlu Cevat Nasrallah hakkında bile bilgi ve görsel bulunmasına karşın Rıza Safiyuddin hakkında pek bilgi bulunmadığına dikkat çekerek, bu onun askeri kanatta ya da Hizbullah içerisinde gizlilik gerektiren kritik önemde bir görevde olduğu ihtimalini güçlendirdiğini kaydetti.

Zeynep Süleymani'nin kayınbabası ile Nasrallah kuzenler

Safiyuddin ailesinin peygamber soyundan geldiğine inanılan “Seyyid” ailelerinden biri olduğunu belirten Sultan, Zeynep Süleymani’nin eşinin babası olan Haşim Safiyuddin’in Nasrallah’ın annesinin amcaoğlu olduğunu kaydetti. 

Nasrallah ile Haşim Safiyuddin arasında dikkat çekici bir fiziksel benzerlik de var.

Nasrallah'tan sonra lider olacak kişi olarak görülüyor

Haşim Safiyyudin’in anne tarafından kuzeni olan Nasrallah'a herhangi bir şey olması durumunda örgütün liderliğine geçecek kişi olarak görüldüğünü belirten Sultan, Nasrallah'ın annesinin de Safiyuddin ailesinden olduğunu kaydetti.

Amca da Hizbullah’ın İran sorumlusu

Sultan, Zeynep Süleymani’nin eşi Rıza Safiyuddin’in amcası olan Abdullah Safiyuddin’in de Hizbullah’ın İran’daki temsilcisi olduğunu, İran'da yaşadığını belirterek, “İran ile Hizbullah arasında her hafta bir koordinasyon toplantısı olur. Bu toplantılara girip, koordinasyonu sağlayanlardan biri Abdullah Safiyuddin. Hizbullah açısından çok önemli biri. Bundan dolayı ABD’nin ve İsrail’in hedefindeki isimlerden biri” diye konuştu.

nasrallah süleymani.jpg
İran'ın ruhani lideri Ali Hameney'e (solda) doğrudan bağlı olan Kasım Süleymani (sağda), Hasan Nasrallah'ın (ortada) şu an lideri olduğu Hizbullah'ın güç kazanmasında rol oynamıştı / Fotoğraf: Twitter

 

"Hizbullah, Süleymani’nin emanetine sahip çıktığını gösterdi"

Sultan, Hizbullah ile İran arasındaki ilişkinin yakınlığının bilindiğini ve Süleymani’nin Hizbullah’ın güçlenmesi sürecindeki rolünün tartışılmaz olduğunu kaydederek, sözlerini şöyle tamamladı:

Burada bir elmanın iki yarısından bahsetmek mümkün. Bu insanlar birbirlerini aynı ailenin bir parçası olarak görüyor. Zeynep Süleymani, babasının anmasında Nasrallah’tan amca diye bahsetmişti.

Bu evlilik ile Hizbullah da hem Süleymani’nin emanetine sahip çıktığını göstermiş oluyor hem de mevcut ilişkileri evlilik yoluyla da güçlendirmiş oluyor.

Çünkü bir tarafta İran ve Şii dünyası açısından çok büyük önemi olan Süleymani’nin kızı diğer tarafta Hizbullah’ın belki gelecekteki liderinin oğlu. Neresinden bakarsan bak sembolik önemi büyük olan bir evlilik.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU