Iraklı terör ve güvenlik uzmanı el-Haşimi, silahlı saldırıda hayatını kaybetti… “Hizbullah Tugayları öldürdü” iddiası

Iraklı Siyaset ve Güvenlik Uzmanı Hişam el-Haşimi, Bağdat’ta uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Al-Haşimi’nin gazeteci arkadaşı Habib, “Al-Haşimi Hizbullah Tugayları tarafından öldürüldü” iddiasında bulundu

Iraklı güvenlik ve terör uzmanı Hişam el-Haşimi, başkent Bağdat’ta evinin önünde uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetti. 

Saldırı anı çevrede bulunan güvenlik kameraları tarafından anbean kaydedildi. 

Görüntülerde kimliği belirsiz ve silahlı bir kişinin Haşimi arabasını park ettiği sırada yanına gelerek, defalarca ateş açtığı görülüyor. 

Irak İçişleri Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Saad Maan, yaptığı açıklamada, Hişam el-Haşimi’nin Bağdat’ta kimliği henüz belirlenemeyen kişilerce uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdiğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Hizbullah Tugayları öldürdü” iddiası

Haşimi'nin arkadaşı gazeteci Maan Habib, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Haşimi’yi Hizbullah Tugayları öldürdü." ifadelerini kullandı.

Habib, arkadaşı ile aralarında geçen diyalogda, Haşimi’nin kendisine, bir hafta önce "Hizbullah Tugayları beni ölümle tehdit etti" dediğini aktardı. 

Haşimi suikastı sonrası bir emniyet yetkilisi azledildi

İçişleri Bakanlığı suikast sonrası yaptığı açıklamada, Başbakan Mustafa el-Kazimi’nin Federal Polis 1. Tümen Komutanı Muhammed Kasım'ı azlettiğini açıkladı.

Açıklamada görevden alınma sebebine ilişkin bilgi verilmezken, isminin açıklanmasını istemeyen bir emniyet yetkilisi ise bunun Haşimi'nin uğradığı suikastla ilişkili olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Salih: Suçlular adalete teslim edilmeli

Cumhurbaşkanı Berhem Salih, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda ülkede güvenlik ve barışın sağlanması için suçluların adalete teslim edilmesi gerektiğini söyledi.

Suikastın vatan için kazanılan değerlere saldırı olduğunu kaydeden Salih,  devamında şu ifadeleri kullandı:

Sadık araştırmacı, ahlaklı yurttaş Hişam el-Haşimi’nin kanun kaçakları tarafından suikasta uğraması, özgür ve onurlu bir Iraklının yaşam hakkını elinden alan aşağılık bir suç ve despotluk devrinden sonra vatan için kazanılan değerlere bir saldırıdır. Ülkemizde güvenliği ve barışı sağlamak için suçluların ifşa edilmesi ve adalete teslim edilmesi gerekmektedir.

Başbakan Kazimi: Katillerin adil bir şekilde cezalandırılmaları için yemin ettik

Başbakan Mustafa el-Kazimi de suikastların Irak sahnesine tekrar dönmesine izin vermeyeceklerini belirtti.

Kazimi, Katillerin adil bir şekilde cezalandırılmaları için yemin ettik. Suikastların Irak sahnesine tekrar dönmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

Haşimi, İran’a yakın Şii milis grupların devlet karşıtı tutumlarını eleştiriyor ve mezhepler üstü bağımsız bir hükümet görüşünü savunuyordu.

Haşimi, son olarak Irak’taki güvenlik açığı ve bölgedeki IŞİD hareketliliğine ilişkin Independent Türkçe’ye değerlendirmelerde bulunmuştu.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU