Ordunun ziyareti Yanomamileri kızdırdı: Propaganda için kullanılmak istemiyoruz

Brezilya'nın dışa kapalı yaşayan yerli halkı Yanomamiler ordunun bölgeye koroanvirüsü önleme amaçlı ziyaretinin kendilerine danışılmadan alınan bir karar olduğunu açıkladı

Brezilya ordusu bölgede yerlilere maske de dağıtmıştı (Reuters)

Brezilya'nın Amazon bölgesinde dış dünyaya kapalı yaşayan yerli halk Yanomamilerin liderleri Brezilya ordusuna tepkili.

Yanomami liderleri ordunun bölgede yerli halkı koronavirüse karşı koruma amacıyla başlattığını duyurduğu başlattığı operasyonun, bölgeye gelen yabancılar ve gazetecilerle riski azaltmak yerine artırdığını açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Brezilyalı federal savcılar yaptıkları açıklamada, ziyaretin Yanomami kabilelerinin dış dünyaya kapalı kalma isteğini ve fiziksel mesafelenme kurallarını ihlal edip etmediğini ayrıca yerlilere sıtma ilacı klorokinin dağıtılmasının soruşturulduğunu duyurdu.

Salı ve çarşamba günü Brezilya askerleri, Venezuela sınırına helikopterlerle tıbbi ekipman götürmüş ve Yanomami yerlilerinden aileleri yeni koroanvirüs testi olmaları için bir araya toplamıştı.

Parana Yanomami adlı yerli "Hükümet propagandası için kullanılmak istemiyoruz. Buraya çocuklarımızın fotoğraflarını çekmek üzere yabancıların gelmesini istemiyoruz. Ziyaret bizi şaşırttı" dedi.

ABD'nin Indiana eyaleti büyüklüğünde, korunan bir alanda dış dünyaya kapalı yaşayan Yanomamiler, on yıllarca bölgeyi istila eden altın madencilerinin getirdiği bulaşıcı hastalıklardan büyük zarar görmüştü.

Surucucu bölgesinde yerli topluluğu lideri Roberto Yanomami de hükümetin organize ettiği ziyaretin yerli liderlerine sorulmadan yapıldığını söyledi.

"Yabancıların buraya gelip Kovid-19'u bulaştırmasından endişeliyiz. Yanomami halkı hiçbir açıklama yapılmadan askeri garnizonun olduğu yere çağırıldı" dedi.

Ordunun ziyaretinin başındaki isim Savunma Bakanı Fernando Azevedo ise çarşamba günü gazetecilerei yaptığı açıkalamda doktorların Yanomami halkı arasında virüs vakası tespit etmediğini ve salgının bölgede kontrol altında olduğunu söyledi.

Ancak Yanomami sağlık konseyi CONDISI, bakanın açıklamasını reddederek 27 bin nüfuslu etnik grup arasında 160'tan doğrulanmış vaka olduğunu ve 5 kişinin Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybettiğini duyurdu.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU