Sakarya'da patlama: 4 kişi hayatını kaybetti, 97 kişi yaralandı

Hendek ilçesindeki fabrikada meydana gelen patlamanın sesi şehrin birçok yerinden duyuldu

Sakarya'nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında patlama meydana geldi.

Alınan bilgiye göre, Hendek Yukarıçalıca mevkisindeki bir havai fişek fabrikasında henüz belirlenemeyen nedenle patlama oldu. 
 

20200703_2_43266977_56409109.jpg
Fotoğraf: AA


Patlama sesi yaklaşık 50 kilometre uzaklıktaki kentin birçok noktasından duyulurken, patlamanın ardından birçok kişi sokağa çıktı. 
 

Sakarya patlama AA 1
Fotoğraf: AA


Edinilen bilgiye göre, fabrikada yaklaşık 200 işçi çalışıyor. Bölgeye, çok sayıda sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi. 
 

Sakarya patlama AA 2
Fotoğraf: AA


Bakan Koca: 4 ölü, 97 yaralımız var

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Sakarya'nın Hendek ilçesinde patlama meydana gelen havai fişek fabrikasının bulunduğu bölgede incelemede bulundu.

Sakarya'daki patlama bölgesinde açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yaralı ve can kaybı sayılarını da paylaştı. Bakan Koca, patlamada 4 kişinin hayatını kaybettiğini 97 kişinin hayatını kaybettiğini ifade etti.

Burada daha önce benzer şekilde bu büyüklükte olmayan iki patlamanın olduğunu bildiklerini belirten Koca, şöyle devam etti:

Hastanelerimize 97 yaralımız nakledildi. 97 yaralımızın 16'sı taburcu edildi, 31 yaşındaki bir vatandaşımızın ağır yaralı olarak tedavisi yapılmakta. Bunun dışında durumu ciddi olan herhangi bir yaralımız yok. Olayın ilk anından itibaren iki ambulans helikopterimiz, 84 ambulansımız, 18 UMKE timimiz ve 112 Acil ekibimiz dahil olmak üzere AFAD ekibiyle birlikte olay yerine hızla ulaşıp hizmet etmiş oldular.

Koca, millete baş sağlığı ve geçmiş olsun dileğinde bulanarak, "Ekip olarak olayın bundan sonraki sürecini de burada tamamen bütün vatandaşlarımızın durumlarını netleştirdikten sonra, o süreye kadar kalacağımızı söylemek istiyorum. Milletimizin başı sağ olsun. Tekrar bu tür afet ve felaketleri milletimize Rabbim yaşatmasın diyorum. Hepimize geçmiş olsun" ifadelerini kullandı.

Havai fişekte karbondioksit, karbonmonoksit ve sülfürdioksit gibi gazların bulunduğunu aktaran Koca, şunları kaydetti:

O nedenle özellikle tansiyon, solunum sıkıntısı ve benzeri hastalar için önemli olabileceğini düşünüyoruz. Meteorolojik tahminlere göre, özellikle yakın bölgenin ilk 12 saatinin önemli olduğunu, bu anlamda maskeli olunmasını, mümkün mertebe dışarı çıkılmamasını, ev kapı ve pencerelerinin biraz daha kontrollü açılmasını öneriyoruz.

Koca, çalışan sayısının güvenlik ile birlikte 186 olduğunu dile getirerek, "Şu an 100 kişiye ulaştığımızı biliyoruz. 20 kişinin işe gelmediğini biliyoruz. Diğer kişilerle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. 15-20 kişinin sahadan erken dönemde ayrıldığını biliyoruz. Onlara da zaten ulaşılmaya çalışılıyor" diye konuştu.

Bir gazetecinin "Yani 40-45 kişiden şu anda haber alınamıyor." demesi üzerine Bakan Koca, "Evet" dedi. 

"Zehirli gazlara karşı dikkatli olmalıyız"

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Bakan Koca, zehirli gazlara karşı uyararak, "SAKARYA HENDEK’TE, havai fişek fabrikasındaki patlamaya yakın bölgelerde, havaya karışan ZEHİRLİ GAZLARA KARŞI tedbirli olmalıyız. En az 12 saat dolana kadar dışarı çıkılmamasını, kapı ve pencerelerin kapalı tutulmasını, klimaların çalıştırılmamasını öneriyoruz" dedi.

Bakan Soylu: Bütün ekiplerimiz çalışmalarını sürdürüyor

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sakarya'nın Hendek ilçesinde havai fişek fabrikasındaki patlamaya ilişkin, "Hem soğutma çalışmaları hem de enkazdaki diğer çalışmalar devam etmektedir. Bütün ekiplerimiz çalışmalarını sürdürüyor" dedi.

Hem soğutma hem de enkazdaki diğer çalışmaların devam ettiğini belirten Soylu, "Onun üzerine söyleyebilecek bir değerlendirme yok. Bütün ekiplerimiz çalışmalarını sürdürüyor. Aynı zamanda sayın Başsavcımızın da kontrolünde ve denetiminde, elbetteki patlamanın nerede meydana geldiği, nasıl meydana geldiğine yönelik çalışmalar da bu soğutma çalışmaları bittikten sonra değerlendirilip kamuoyuyla paylaşılacaktır. Geçmiş olsun" diye konuştu.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Sakarya'nın Hendek ilçesinde bulunan havai fişek fabrikasındaki patlamaya ilişkin, "Çalışanlarımızın ailelerine tek tek ziyaretlere başladık. Sosyal yardımlarla, sosyal hizmetlerle yanlarındayız" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan açıklama

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sakarya’daki havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamaya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Patlamadaki bilançoya ilişkin bilgiler veren Erdoğan, “Şu an itibariyle personel sayısı 189, yaralı sayısı 1'i ağır 74 yaralımız var. 2 kişide hayatını kaybetti.

Erdoğan şöyle devam etti:

Yerleşim yerlerine 3 kilometre mesafe uzaklıkta. İş yeri sahibiyle birkaç kez görüştüm. Kendileri de olay yerinde çalışmalarını sürdürüyor. Ölen kardeşlerimize Allah'tan rahmetler diliyorum. İnşallah bir an önce yangın kontrol altına alınır.

Sakarya Valisi Kaldırım'dan açıklama: 

Patlamaya ilişkin bilgi veren Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, "Hendek ilçemizde bir fabrikada meydana gelen patlama ile ilgili bütün ekiplerimizin arama, kurtarma ve olaya müdahale çalışmaları yoğun şekilde devam etmektedir" dedi.

Şiddetli patlama olduğu için yaralıların duymayla ilgili probleminin bulunduğuna dikkati çeken Kaldırım şunları kaydetti:

Yangın kısmen kontrol altına alındı. Havadan müdahale istedik. 1 yangın söndürme uçağı ve 2 helikopter bölgeye sevk edildi, havadan da müdahale yapılacak. AFAD, UMKE, sağlık, itfaiye, büyükşehir belediyesi, bütün ekipler buradalar. Tabii biraz havai fişek fabrikası olduğu için gaz sızıntısı tehlikesi var, gerekli tedbirleri aldık, koruma bandını oluşturduk ama vatandaşlarımızın da uzak durmalarında, yaklaşmamalarında fayda var. Vatandaşlarımızın da hem yolu işgal etmemelerini hem de yaklaşmamalarını istiyoruz. AFAD ve Kızılay fabrika çalışanlarının yakınlarıyla da ilgileniyorlar, gerekli bilgilendirmeleri yapıyorlar. Patlamanın olduğu ana binada çalışan sayısı aldığımız bilgiye göre 25 kişiydi ama etrafında depo ve fabrikanın binaları var. O an çalışan sayısını 172 olarak ifade ettiler. Depoda 110 ton (patlayıcı) olduğunu söylediler. Tam fotoğrafı arkadaşlar net bir şekilde çekmiş olacaklar inşallah.

Evlerinize girin dumanı solumayın 

Kızılay Başkanı Kerem Kınık da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Kızılay ekiplerinin de bölgeye sevk edildiğini belirtti. Kimyasal gazlara karşı da bölgede yaşayanları uyaran Kınık şu ifadeleri kullandı:

Patlamanın yaşandığı bölgeye yakın yerleşim yerlerindeki insanların evlerine girip kapı ve pencerelerini kapatarak dumanı solumaması gerekiyor. Yoğun duman varsa kapı eşiklerine ıslak havlu koyulabilir. Kimyasal olarak sağlığı olumsuz etkileyebilecek bir gaz.

Tarım ve Orman Bakanlığı havai fişek fabrikasındaki patlama için harekete geçti

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Sakarya-Hendek'te meydana gelen havai fişek fabrikasında yaşanan patlamanın ardından bölgeye 1 uçak, 2 helikopter ve 15 arazöz gönderdiklerini bildirdi. 

Pakdemirli, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Sakarya'da havai fişek fabrikasında meydana gelen patlama sebebiyle Orman Genel Müdürlüğümüze bağlı 1 uçak, 2 helikopter ve 15 arazözü takviye olarak bölgeye gönderdik. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Sakarya'ya büyük geçmiş olsun. Yaralılara acil şifalar diliyorum." ifadesini kullandı.

Ömer Çelik: İçeride canlarımız var

AK Parti Sözücüsü Ömer Çelik sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, " Dualarımız canlarımızla... #SakaryaHendek’te patlama olan Havai Fişek Fabrikası’nda canlarımız var. Allah hepsini korusun. Tüm dualar ve gayretler onlar için. Tüm imkanlar fabrikada çalışan kardeşlerimiz için seferber edildi. Allah onları muhafaza etsin. Allah yardımcımız olsun" dedi.

Kılıçdaroğlu ve Akşener'den başsağlığı

Sakarya'daki patlamaya ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yapan Kılıçdaroğlu, "Sakarya'nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamada yaşamını yitiren vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı ve sabır, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Dualarımız, can kaybının artmaması için" dedi.

İyi Parti lideri Meral Akşener de sosyal medya hesabından başsağlığı diledi. 

Akşener şunları kaydetti:

Hendek'te yaşanan patlamada hayatını kaybeden emekçilerimize Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Sakarya teşkilatlarımız olay mahallinde konuyu yakından izliyor, bu acı olayın sebeplerinin ve varsa ihmallerin takipçisi olacağız.

Soylu: 3 kişi aranıyor

İçişleri Bakanı Soylu, akşam saatlerinde yaptığı açıklamada, "7 kişilik bir kaybımız var, 4'ü vefat. 3'ünü de arama tarama çalışmalarına devam ediyoruz" dedi.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU