Tüm dünya, BM’nin yaşam mücadelesi veren Suriyeliler için istediği parayı toplayamadı

Yıllardır savaş halindeki Suriye’de ekonomi çökerken, koronavirüs mevcut zorlukları daha da artırıyor. Suriyelere destek için BM’nin istediği yaklaşık 10 milyar dolarlık sınırın altında kalan taahhütlerin de yoksulluğu bitirmeye yetmeyeceği belirtiliyor

Suriyeli mültecilerin içinde bulundukları koşulları iyileştirmek için öngörülen yardım miktarına ulaşılamadı (Reuters) 

Birleşmiş Milletler’in (BM) Suriye’deki insani krizin çözümü için hedeflediği rakama ulaşılamadı.

Suriye’de 9 yılı aşkın süredir devam eden savaşta sivillerin içinde bulunduğu şartlar hızla tırmanan enflasyon ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının getirdiği zorluklarla birleşirken, BM’nin beklediği yaklaşık 10 milyar dolarlık yardım talebi karşılık bulmadı.

BM, 380 milyon doları ülkedeki koronavirüs salgınıyla mücadeleye ayrılmak üzere Suriye içi yardım için 3,8 milyar dolar, Suriyeli mültecilere ev sahipliği yapan ülkelere destek için de 6 milyar dolar yardım talebinde bulunmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak BM ve Avrupa Birliği’nin (AB) video konferans yoluyla ortaklaşa düzenlediği “Suriye ve Bölgenin Geleceğinin Desteklenmesi” başlıklı 4. Brüksel Konferansı’nda yaklaşık 7,7 milyar dolarlık (yaklaşık 52,7 milyar TL) yardım taahhüdü geldi.

Yaklaşık 80 hükümet ve hükümetdışı kuruluşun katıldığı konferansta bağış yapan ülkeler ve kurumlar bu yıl için toplamda 5,5 milyar dolar, 2021 içinse 2,2 milyar dolar taahhütte bulundu.

700 milyon dolar yardım sözü veren ABD, Suriye’deki savaşın başlangıcından bu yana teklif ettiği yardım miktarını 11,3 milyar doların üzerine çıkarmış oldu.

En yüksek taahhüt 1,8 milyar dolarla Almanya’dan gelirken, Birleşik Krallık da 368 milyon dolar yardım yapacağını bildirdi.

New York Times (NYT) gazetesinin haberine göre toplanacak yardımın, bölgelerin hükümet ya da isyancıların kontrolünde olmasına bakılmaksızın, ülke genelindeki ihtiyaç sahibi Suriyelerinin yanı sıra Türkiye, Ürdün, Lübnan, Mısır ve Irak gibi komşu ülkelerdeki Suriyeli mültecileri kapsayacağı kaydedildi.

NYT ayrıca, Suriye’de yaşamın hükümet kontrolündeki bölgelerde bile daha da kötüye gittiğini ve konferansta vaat edilen miktarın pek çok yoksul için yeterli gelmeyeceğini vurguladı.

BM yetkilileri, 5 kişilik bir ailenin günlük temel gıda ihtiyaçlarını karşılayacak sepeti doldurmanın geçen yıla göre yüzde 200 daha pahalıya geldiğini söylerken, çalışanların maaş ödemelerinde de bir hareketlilik yaşanmadığı belirtildi.

Konferansın açılışında konuşan BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock, BM Dünya Gıda Programı’na göre Suriye'de 9,3 milyon sivilin gıda güvensizliği yaşadığını ve eğitim çağındaki 2,4 milyon çocuğun da okula gidemediğini bildirdi.
 


Ülkedeki iç savaşın 10. yılına girdiğini anımsatan Lowcock, bu sürenin neredeyse I. ve II. Dünya savaşlarıyla aynı süreye denk geldiğine dikkati çekti.

Lowcock krizin sadece Suriye'de değil bölge genelinde tahribat oluşturduğunu belirterek, başta Türkiye olmak üzere iç savaştan kaçan Suriyelilere kapılarını açan komşu ülkelere teşekkür etti.

Suriyelilerin iç savaşın yanı sıra şimdi de Kovid-19 salgını tehdidi altında olduğuna işaret eden Lowcock, ekonominin bozulduğunu ve temel gıda fiyatlarının astronomik boyutlara ulaştığını hatırlattı.

BM Dünya Gıda Programı Suriye Direktörü Corinne Fleischer ise başkent Şam’da bile durumun gerçekten umutsuz olduğunu belirtirken, “Burada ve Halep’te birçok dükkan kapalı. Sürekli bir düşüş yaşanıyor” dedi.

Savaşın başladığı sırada Suriye’de yaklaşık 22 milyon kişi yaşıyordu. Son rakamlara bakıldığında 6,7 milyon kişinin ülke içinde yer değiştirdiği, 6,6 milyon kişinin de başka ülkelere sığındığı belirtiliyor.

Uluslararası resmi kurumlar uzun süre önce Suriye’deki toplam can kaybıyla ilgili rakam vermeyi bırakırken, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) gibi kuruluşlar savaşta yaklaşık 580 bin kişinin hayatını kaybettiğini tahmin ediyor.

Diğer taraftan hayatta akalan Suriyelilerin yaklaşık yüzde 80’inin yoksulluk içinde yaşadığı ifade ediliyor.

Komşu Lübnan’daki mali krizin de etkisiyle Suriye Lirası hızla değer kaybederken, şeker, kahve, un ve pirinç gibi ihraç edilen temel gıda maddelerinin fiyatlarının yer yer iki, hatta üç katına çıktığı belirtiliyor.

 

Independent Türkçe, New York Times, AA

DAHA FAZLA HABER OKU