Süleymani suikastı nedeniyle Trump hakkında yakalama kararı çıkaran İran, Interpol'den "kırmızı bülten" talep etti

ABD, İranlı general Kasım Süleymani ve beraberindekileri Ocak ayındaki hava saldırısında öldürmüştü

Fotoğraf: AP

İran, Devrim Muhafızları'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin ölümünden sorumlu tuttuğu ABD Başkanı Donald Trump hakkında yakalama kararı çıkardı.

Tahran Başsavcısı Ali El Keşmir, yarı resmi ISNA haber ajansına yaptığı açıklamada, Trump'ın "30 Ocak'ta Kasım Süleymani ve diğer 30 kişinin ölümünden sorumlu" olduğunu, "terör ve cinayetle" suçlandığını söyledi.

El Keşmir, Trump dışında başka bir isimden bahsetmezken, soruşturmanın Trump'ın başkanlık dönemi sona erdiğinde bile devam edeceğini söylerine ekledi.

İranlı savcı, Tahran'ın Trump ve diğerleri için Interpol'e "kırmızı bülten" başvurusunda bulunduklarını, adı geçen kişilerin tutuklanmasını talep ettiklerini açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Merkezi Fransa'nın Lyon kentinde bulunan Uluslararası Polis Teşkilatı (Interpol), konuya ilişkin ajansın sorularını yanıtsız bıraktı.

Kırmızı bülten süreci nasıl işliyor?

Kırmızı bültende yerel makamlar, talepte bulunan ülke adına tutuklamalar yapabiliyor. Arama kararı, şüphelileri tutuklamaya veya iade etmeye zorlayamıyor, ancak hükümet liderlerini merceğe alabilir veya şüphelilerin seyahatlarini sınırlandırabilir.

Kırmıbı bülten talebinin ardından Interpol'de bir komite toplanır ve bilgilerin üye devletlerle paylaşılıp paylaşılmayacağı tartışılır.

Bazı şüphelilerin bilgileri internet sitesinde yer almasına rağmen, Interpol'un bildirimleri herkese açık hale getirme gibi bir zorunluluğu bulunmuyor.

Interpol'ün İran'ın talebini "siyasi bir nitelikte herhangi bir müdahaleyi veya faaliyeti üstlenme" yasağından dolayı kabul etmesi olası değil.

Daha önce uluslararası mahkemeye taşınacağı açıklanmıştı

İran Hukuk ve Uluslararası İşlerden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Muhsin Baharvend, 11 Haziran'da yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanlığının, "Süleymani suikastına" ilişkin Yargı Erki, Devrim Muhafızları Ordusu ve İstihbarat Bakanlığı ile sürdürdüğü tahkikatın sonuçlanmasının ardından konuyu uluslararası mahkemelere taşıyacaklarını söyledi.

Soruşturmanın tamamlanması için Irak ve Suriye'deki ilgili kurumlarla iş birliğine ihtiyaç duyulduğunu aktaran Baharvend, konuyla ilgili istişareler için bu ülkelere ziyaret gerçekleştirebileceklerini ifade etmişti.

Süleymani suikastı

ABD'nin 3 Ocak'ta Bağdat Havalimanı'nda İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'yi hava saldırısıyla öldürülmesinin ardından, İran 8 Ocak'ta Irak'ta ABD kuvvetlerinin konuşlandırıldığı Ayn el-Esed ve Erbil üslerine füze saldırısı düzenlemiş ve iki ülke arasındaki gerginlik yükselmişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU