Son 24 saatte 144 kişinin öldüğü İran'da maske zorunlu oldu; kira artışına sınırlama geldi

Türkiye'nin sınır komşusu İran'da, koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 10 bin 508'e yükseldi

Görsel: Pixabay

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, koronavirüsle mücadele kapsamında, ülke genelinde, kapalı ve kalabalık yerlerde maske kullanmanın zorunlu olacağını söyledi.

Ruhani ayrıca, ülkede kira artışına da sınırlama getirildiğini duyurdu. Ülkede, son 24 saatte salgın nedeniyle 144 kişi hayatını kaybetti. 

Anadolu Ajansı'nın İran devlet televizyonundan aktardığı habere göre, Cumhurbaşkanı Ruhani, başkent Tahran'da düzenlenen ve kendisinin başkanlık ettiği "Koronavirüsle Ulusal Mücadele Kurulu Toplantısı"nda ülkedeki salgınla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Ruhani, "Gelecek hafta, 5 Temmuz itibarıyla 2 hafta, kalabalık alanlarda maske takma zorunluluğu uygulanacaktır." dedi.

Gerekli görülmesi durumunda söz konusu kararın Ağustos ayında da uygulanacağını dile getiren Ruhani, ilgili makamların konuyu titizlikle takip etmesini istedi. 

ABD'nin nükleer anlaşmadan çekilmesiyle yaklaşık 2 yıl önce başlayan yaptırımlar ve Kovid-19 salgını nedeniyle 2020 yılının ülkesi için ekonomik sıkıntı yönünden en şiddetli yıl olduğunu dile getiren Ruhani, bu zor dönemin birlik ve beraberlik içerisinde atlatılabileceğini söyledi.

Kira artışı sınırlandırıldı

Cumhurbaşkanı Ruhani ayrıca, ülkede son dönemde yüksek kira artışlarının öne geçmek amacıyla alınan kararı açıkladı.

Ruhani, "Ev kiralarında yarından itibaren, Tahran'da yüzde 25, büyük şehirlerde yüzde 20 ve diğer şehirlerde yüzde 15'den fazla artış yapılmayacak." ifadelerini kullandı.   

Çin'den dünyaya yayılan koronavirüs, İran'da ilk olarak 19 Şubat'ta Kum kentinde görülmüş, ardından ülkenin tamamına yayılmıştı.

Can kaybı 10 bin 508 oldu

Öte yandan, İran'da bugün itibarıyla koronavirüs kaynaklı can kaybı 10 bin 508'e, vaka sayısı ise 222 bin 669'a ulaştı.

İran'da koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 144 artarak 10 bin 508'e yükseldi.

İran Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Sima Sadat Lari, koronavirüs salgınında son 24 saatte ülke genelinde 144 kişinin yaşamını yitirdiğini, 2 bin 489 yeni vaka tespit edildiğini açıkladı.

Lari, böylece koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 10 bin 508'e, vaka sayısının da 222 bin 669'a çıktığını aktardı.

Hastalardan 2 bin 946'sının durumunun ağır olduğunu ifade eden Lari, tedavileri tamamlanan 183 bin 301 kişinin ise taburcu edildiğini belirtti.

Sözcü Lari, ülkede şu ana kadar yapılan toplam test sayısının da 1 milyon 610 bin 869 olduğu bilgisini paylaştı.

Kirmanşah, Kürdistan, Huzistan, Hürmüzgan ve Batı Azerbaycan eyaletlerinin "kırmızı bölge" olarak belirlendiğini kaydeden Sağlık Bakanlığı Sözcüsü, Doğu Azerbaycan, İlam, Buşehr ve Rezevi Horasanı'nın da riskli bölgeler olduğunu sözlerine ekledi.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU