Emekli Askeri Hakim Albay Üçok'a sosyal medya paylaşımları nedeniyle hapis cezası

Emekli Askeri Hakim Albay Üçok, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve komuta kademesini 15 Temmuz darbe girişiminden sorumlu tutan sözleri ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle hapis cezasına çarptırıldı

Emekli askeri hakim albay Üçok'a sosyal medya paylaşımları nedeniyle hapis cezası / Fotoğraf: Independent Türkçe

Ankara 20. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın karar duruşmasında, müştekiler Milli Savunma Bakanlığı avukatı Özel Aydın ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın avukatı Samet Can Olgaç ile sanık Ahmet Zeki Üçok'un avukatı Uğur Altun hazır bulundu.

Avukat Aydın, sanığın söylemlerinin ifade özgürlüğü sınırlarını aştığını belirterek, cezalandırılması talebinde bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Avukat Olgaç da Yargıtay içtihatları göz önüne bulundurulduğunda Üçok'un üzerine atılı suçu işlediğinin sabit olduğunu bildirdi ve sanık hakkında mahkumiyet kararı verilmesini istedi.
Sanık avukatı ise müvekkilinin kullandığı sözlerin ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini savunarak beraatını istedi. 

Taleplerin dinlenilmesinin ardından hükmü açıklayan Hakim Celal Savaş, emekli askeri hakim albay Üçok'un, Askeri Ceza Kanunu'nun 95/4'üncü maddesinde belirtilen, "Astlık-üstlük münasebetlerini zedelemeye, amir veya komutanlara karşı güven hissini yok etmeye matuf olarak alenen tahkir veya tezyif edici fiil ve hareket" suçundan 6 ay 7 gün hapis cezasına mahkum edildiğini açıkladı.

Üçok'un cezasının ertelenmesi kararlaştırıldı.

İddianameden

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, Üçok'un, sosyal medya hesabından 15 Temmuz sürecinin sorumlusunun "Genelkurmay Başkanı olduğu, yargılanması gerektiği" yönünde paylaşımlarda bulunduğu aktarıldı.

Bir internet sitesine verdiği söyleşide de Üçok'un, komuta kademesinin darbecilerle birlikte hareket edeceği yönünde algı oluşturmaya yönelik beyanda bulunduğu ifade edildi.

 

AA
 

DAHA FAZLA HABER OKU