CHP’nin Anıtkabir ziyaretinde neler yaşandı? CHP’liler neden Hulusi Akar’a tepkililer?

CHP’nin 19 Mayıs günü Anıtkabir ziyaretine nasıl karar verildi? Saat saat neler yaşandı? CHP’liler yaşanan karmaşadan neden Akar’ı sorumlu tutuyor. CHP kulislerindeki iddialar

CHP'liler 19 Mayıs günü Anıtkabir ziyaretindeki aksaklıklardan dolayı Hulise Akar'ı sorumlu tuttu / Fotoğraf: AA

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında Anıtkabir ziyareti sırasında yaşanan aksaklıklar sosyal medyada gündem olmuştu.

Bazı CHP milletvekillerinin ziyaret saatinde orada olmamasından dolayı Kılıçdaroğlu’nun beklemek zorunda kaldığı, bu nedenle sinirlenerek sık sık saatine baktığı iddiaları ortaya atıldı.

İlk iddia: Gidilmeyecekti, Akşener gidince karar verildi

Aradan üç gün geçmesine karşın halen CHP kulislerinde konuşulan ve ziyarette yaşandığı iddia edilen aksaklıkların nedeni olarak dile getirilen iddialardan biri şöyle:

CHP, koronavirüs nedeniyle ilk etapta 19 Mayıs günü Anıtkabir’e gitmeyi planlamadı.

Ancak İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener gidince, sosyal medyada CHP’lilerden gelen “Neden Kılıçdaroğlu da gitmiyor…” eleştirileri üzerine öğlen harekete geçilerek “Biz 19.19’da gideceğiz” diye bildirim yapıldı.

Ancak Milli Savunma Bakanlığı’nın 17.45 gibi fikir değiştirmesi ve Anıtkabir Komutanlığı’nın “18.00’dan sonra giriş yapamazsınız” demesi üzerine Kılıçdaroğlu, apar topar Anıtkabir’e gitti ve orada vekilleri bekledi.

Başta vekillerin hiçbirinin alınmak istenmediği sonra itirazlar üzerine yönetmeliğe uygun olarak 10 kişinin alınmasına karar verildiği kaydedildi.

CHP olarak bir geç kalmanın söz konusu olmadığı sadece ziyaret saatinin, söz verilen saatten geriye çekilmesinden dolayı bir karmaşa olduğu iddia edildi.

meral.jpg
Meral Akşener de aynı gün Anıtkabir'i ziyaret etti / Fotoğraf: AA

 

Akar, önce söz verdi sonra yardımcı olmadı iddiası

CHP Genel Merkezi’nde görevli bir yetkili Independent Türkçe’ye sürecin nasıl geliştiğini anlattı.

Öğle saatlerinde Anıtkabir Komutanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı’na hem yazılı hem sözlü olarak başvuru yapılarak, Anıtkabir’in 19.19’da ziyaret edileceği belirtildi.

CHP Milli Savunma Komisyonu Üyesi Teoman Sancar, Savunma Bakanı Hulusi Akar’a ulaşarak süreci biraz hızlandırmasını rica edince Akar, iddialara göre “Ne demek. Müsaade ederseniz Anıtkabir’deki duruma bakayım” dedi.

Akar, beş dakika sonra dönerek  Anıtkabir’in uygun olduğunu söyledi ve Kılıçdaroğlu’na ayrıca kandil tebriğinin iletilmesini rica etti.

Akar’ın özel kalem müdürü “Bizim uhdemizde değil” dedi iddiası

Ancak saat 17.29’da Anıtkabir Komutanı’nın Teoman Sancar’ı arayarak “19.19’da buraya gelmek istemişsiniz ama yönetmeliğimiz var, 18.00’dan sonra burası kapalı oluyor” demesi üzerine Sancar’ın itiraz ederek “Nasıl olur? Bakan Bey’in haberi var” dediği bunun üzerine Bakan Akar’ın adını duyan komutanın “O zaman sorun yok” dediği iddia edildi.

Bu arada Anıtkabir ziyaretinin 10 kişiyle sınırlandırıldığının öğrenilmesi üzerine 17.53’te bu sefer de Kılıçdaroğlu’nun özel kalem müdürünün Hulusi Akar’ın özel kalem müdürünü arayarak 10 kişi sınırlamasını sorması üzerine “Anıtkabir yönetmeliği ile en fazla 10 kişi alınabiliyor. Oranın yönetmeliği Genelkurmay Genel Sekreteri’ne bağlı. Biz sadece sizin için aracı olduk. Bizim uhdemizde değil” cevabı aldığı öne sürüldü.

CHP’li yetkili, Akar’ın özel kalem müdürünün Genelkurmay Genel Sekreteri’nin adının sorulması üzerine “Karacı bir tuğgeneral ama adını hatırlamıyorum” diyerek cevap verdiğini ancak komutanın ismini bilmemesinin mümkün olmadığını iddia etti.

 

kılıçdaroğlu anıt.jpg
Kılıçdaroğlu, mozoleye çelenk bıraktı / Fotoğraf: AA

 

Kılıçdaroğlu hemen yola çıktı

Bu gelişmenin özel kalem müdürü ve basın danışmanı tarafından Kılıçdaroğlu’na haber verilmesi üzerine Kılıçdaroğlu’nun hemen harekete geçilerek belirtilen süreyi geçmeden Anıtkabir’e gidilmesini istediği, akşam 18.01 gibi genel merkezden çıkış yaptığı kaydedildi.

Önce Kılıçdaroğlu’nun ve yanındakilerin vardığı ardından çok kısa süre içinde genel başkan yardımcılarının da olduğu ikinci bir konvoyun geldiği Anıtkabir’de nizamiye girişinin bariyerle kesilmesi üzerine burada duruldu.

Kılıçdaroğlu geldiği sırada Anıtkabir’in ziyaret edileceğini duyup gelen bazı milletvekillerinin de nizamiye girişinde beklediği görüldü.

Kılıçdaroğlu, tartışmaya girilmemesini emretti

Görevli yüzbaşının içeri ancak 10 kişinin alınacağı söylenmesi üzerine CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’nın başka arkadaşlarının da olduğunu söyleyerek itiraz etmesi üzerine makam aracında olan Kılıçdaroğlu’nun  askerlerle tartışmaya girilmemesi uyarısında bulunarak, kendisi dışında Ankara BB Başkanı Mansur Yavaş ve sekiz milletvekilinin daha içeri girmek üzere hazırlanmasını istediği kaydedildi.

“Kılıçdaroğlu'nun iki de bir saatine bakmadığı çünkü kol saatinin olmadığı iddia edildi 

Kılıçdaroğlu’nun Anıtkabir’e içeri girmesi kararlaştırılan milletvekillerinin nerede olduğunu sorduğu ancak iddia edildiği gibi kızmadığı ya da ikide bir saatine bakmadığı çünkü Kılıçdaroğlu’nun zaten bir kol saatinin olmadığı öne sürüldü.

İçeri girecek milletvekillerinin belirlenmesinin ardından Aslanlı Yol’da yürüyüşe geçilerek çelengin bırakıldığı da kaydedildi.

anıtkabir1.jpg
CHP heyeti Kılıçdaroğlu'nun da olduğu 10 kişiyle Anıtkabir'i ziyaret etti / Fotoğraf: AA

 

CHP’liler Akar’a tepkili

CHP’li yetkili, Hulusi Akar’ın verdiği sözü tutmamasından kaynaklandığı öne sürerek, CHP’lilerin askerle tartışmasının amaçlandığını ancak Kılıçdaroğlu’nun soğukkanlılığı ile buna izin verilmediğini öne sürdü.

Bunun üzerine kapıda bekleyen CHP milletvekillerinin üzerinden CHP’lilerin geç kaldığı haberlerinin servis edildiğini öne sürüldü.

CHP’nin ziyaretine izin verilmeyen saat 19.19’da ise Anıtkabir’de İstiklal Marşı okunarak bunun servis edildiği, o sırada Kılıçdaroğlu’nun orada olmasının istenmediği de parti kulislerinde konuşulan iddialar arasında.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU