ABD'de yargı, salgının vurduğu göçmen gözaltı merkezleriyle ilgili kararını verdi: Çocuklar serbest bırakılmalı

Karar kapsamına giren çocuklardan bazılarının, söz konusu tesislerde geçen yıldan bu yana tutulduğu bildirildi

Teksas'taki ICE gözaltı tesisi (AP)

ABD’de federal bir yargıç, ülkedeki göçmen gözaltı merkezlerinde aileleriyle birlikte tutulan çocukların serbest bırakılmasına hükmederken, Donald Trump yönetiminin koronavirüs pandemisinin sürdüğü bir sırada bu uygulamayı devam ettirmesini kınadı.

Associated Press’in (AP) haberine göre yargıç Dolly Gee’nin aldığı kararın ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi’ne (ICE) bağlı olarak faaliyet gösteren Teksas ve Pensilvanya’daki üç göçmen gözaltı merkezinde 20 günden fazla süredir tutulan çocuklara uygulanacağı ve bu çocuklardan bazılarının geçen yıldan bu yana gözaltında olduğu kaydedildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Salgın sırasında bu üç tesisten ikisinde son zamanlarda yaşanan vaka artışına dikkati çeken Gee, 17 Temmuz’a kadar çocukların aileleriyle birlikte serbest bırakılmalarına ya da kendilerine refakat edebilecek yakınlarına verilmelerine karar verdi.

Yazılı kararında Gee, aile gözaltı merkezlerinin “alevler içinde olduğunu” ve artık yetersiz önlemler için zaman kalmadığını belirtirken, haberde yargıcın vardığı hükmün çocuklarıyla birlikte gözaltında tutulan ailelere doğrudan uygulanamayacağı aktarıldı.

Gee’nin hükmünde, refakatsiz bin çocuğun tutulduğu ABD Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanlığı tesislerinden ayrı olarak ICE tarafından işletilen merkezlerde 124 çocuğun gözaltı şartlarında yaşamaya çalıştığı ifade edildi.

Söz konusu iki kurumun gözetimindeki çocukların sayısının, Trump yönetiminin pek çok göçmeni sınır dışı etme çabası ve birçoğunu Meksika sınırında bekletmesi nedeniyle azaldığı bildirildi.

Öte yandan meseleyle ilgilenen avukatlar, koronavirüs salgını göçmen gözaltı merkezlerini hızla etkisi altına alırken tüm ailelerin bu tesislerden tahliye edilmesi gerektiğini söyledi.

Ayrıca, perşembe günü basına yansıyan mahkeme belgeleri, ICE’nin Teksas’taki aile gözaltı merkezinde tutulan çocuklarla ailelerden 11 kişinin Kovid-19 testlerinin pozitif çıktığını bildirdiğini gösterdi.
 


Gözaltındaki ailelere hukuki destek sağlayan avukat Amy Maldonado, federal yargıcın kararıyla ilgili olarak “Gee, yönetimin sorumluluğu altında bir iş olan çocukların sağlığını ve güvenliğini korumaya istekli olmadığını açıkça ortaya koydu” dedi.

ABD’de ICE tesislerinde gözaltında tutulan 2 bin 500’den fazla kişinin Kovid-19 testi pozitif çıkarken, kuruluş en az 900 kişiyi sağlık riski nedeniyle tahliye ettiklerini açıklamıştı.

Ancak geçen ay mahkeme kayıtlarına göre ICE’nin aile gözaltı tesislerinde tutulan kişilerin çoğunun, sınır dışı emirleri ya da inceleme altındaki davalar nedeniyle kaçma riskinin olduğunu düşündüğünü göstermişti.

 

Independent Türkçe, AP

DAHA FAZLA HABER OKU