Universal’ın, The Hateful Eight’i iPhone üzerinden yayımlama teklifi Quentin Tarantino’yu kızdırmış

Yönetmen teklife tepki göstererek toplantıyı terk etmiş

Filmin başrollerinde Samuel L. Jackson, Kurt Russell, Jennifer Jason Leigh gibi isimler yer alıyor (The Weinstein Company)

Universal’ın eski başkanı Jeff Shell, Quentin Tarantino’ya The Hateful Eight’i iPhone üzerinden yayımlamayı teklif edince, ünlü yönetmen “hışımla toplantıyı terk etmiş.”

Slash Film'de yer alan habere göre Quentin Tarantino, Harvey Weinstein’le ilgili iddialar ortaya çıktığı sırada, The Weinstein Company’le bağlarını kalıcı olarak koparmak adına 2015 yapımı filmi The Hateful Eight için başka dağıtım şirketlerine de bakıyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tarantino’yu The Weinstein Company’e geri dönmeye iten şeyse Universal’dan gelen berbat bir teklif olabilir (Tarantino daha sonra Weinstein’in şirketinden kalıcı olarak ayrılıp Once Upon a Time in Hollywood'u Sony’le yapacaktı).

Diğer yandan o dönem Universal’ın başındaki Jeff Shell, Tarantino’ya The Hateful Eight’i iPhone üzerinden yayımlamayı teklif etmeseymiş işler epey farklı olabilirmiş.

The Wall Street Journal’a göre Tarantino, dönemin Universal patronuyla Western gerilim filmi The Hateful Eight’in gösterimini konuşmak için buluşmuştu.

Tarantino’nun filmi planladığı gibi 70mm ile çekmek ve ülke çapında salonları bu soyu tükenmekte olan formata uygun hale getirmek için büyük bir bütçeye ihtiyacı vardı. Shell’inse, Tarantino’yu anında toplantıyı terk etmeye iten muhteşem bir fikri vardı: Filmi iPhone formatında sürmek.

The Wall Street Journal’da şu ifadeler yer alıyor:

Dönemin Universal stüdyosu başkanı Jeff Shell, 'Peki ya iPhone üzerinden sürsek?' diye kendi teklifini ortaya attı. 'Harika' diye yanıt veren Tarantino hışımla toplantıyı terk etti.

Shell’in, Tarantino’nun, genelde Arabistanlı Lawrence (Lawrence of Arabia) gibi izleyeni büyüleyen epik hikayelere ayrılmış, bugünse en sinefil yönetmenler dışında nadiren kullanılan iddialı 70mm sürümü planının akla gelen en küçük ekranla ikame edilebileceğini düşünmesi biraz düşününce epey komik.

Tarantino’nun birden çekip gitmesine şaşırmamak gerek. Sanki kobe bifteği sipariş etmiş de önüne konserve et konmuş gibi.

Diğer yandan Shell’in tartışma yaratan bazı fikirleri yakın zamanda iyi karşılıklar buldu. Bildiğimiz gibi NBCUniversal CEO’su Troller: Dünya Turu’nu (Trolls World Tour) doğrudan dijital platform formatında yayımlayarak film sektörünü sekteye uğratmıştı. The King of Staten Island ve You Should Have Left’le de bunu uygulamaya devam etti.

Öte yandan sinema salonlarını, hatta televizyon ekranlarını iPhonelarla ikame etme konusunda hedefi muhtemelen biraz şaşırmıştı. Quibi örneğinde de gördüğümüz gibi bütün paranızı tek ata oynamak mobil ürünler pazarında iyi bir fikir değil.

Neticede Tarantino filmin yapımı için 60 milyon dolar (yaklaşık 410 milyon TL) bütçe alacaktı, filmi 70mm formatında çekip sınırlı sayıda salonda gösterme durumundaysa daha fazla paraya ihtiyacı olacaktı.

The Hateful Eight uluslararası gişede 155 milyon dolar (yaklaşık 1 milyar 28 milyon TL) hasılat elde etti. Dolayısıyla TWC projeden ufak bir maddi zararla çıkmış oldu.

İşin ilginç tarafı, Tarantino The Hateful Eight’in sinema salonlarında gösterilmesinin ardından daha dijital-dostu bir yol tutacaktı: Yönetmen filmin genişletilmiş bir versiyonunu bölümlere ayrılmış bir dizi olarak yayımlamak için Netflix’le anlaştı.

 

Slash Film

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

DAHA FAZLA HABER OKU