Brezilya’da bir hafta önce başlatılan WhatsApp üzerinden ödeme sistemi Merkez Bankası kararıyla askıya alındı

120 milyondan fazla kullanıcısıyla WhatsApp'ın en büyük ikinci pazarı olan Brezilya'da merkez bankası WhatsApp üzerinden ödeme özelliğini askıya aldı

Fotoğraf: Pexels/@tdcat

120 milyon kişiyle en yüksek ikinci Facebook kullanıcı sayısına sahip Brezilya’da, bir hafta önce uygulamaya geçen WhatsApp üzerinden ödeme yapma projesi, Merkez Bankası tarafından askıya alındı. 

Brezilya Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada söz konusu kararın, hızlı, güvenli, şeffaf, açık ve ucuz ödeme sistemleri piyasasında rekabeti koruma amacıyla alındığı belirtildi.

Para otoritesi, Mastercard ve Visa’dan WhatsApp üzerinden ödeme ve para transferi işlemlerini durdurmalarını istedi. İki şirket, bu talebe uymazsa ceza alabilir. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Brezilya Merkez Bankası, askıya alma kararı sayesinde, ülkenin ödeme sistemi için bir risk olup olmadığını değerlendireceklerini ifade etti. 

WhatsApp Pay’in gerekli şartları karşılayıp karşılamadığına bakacaklarını da belirten Merkez Bankası, kendilerinin yeşil ışık vermediği bir projenin, sisteme tamir edilemez zarar verebileceğini aktardı. 

Bloomberg’e konuşan bir WhatsApp sözcüsü, açık bir model yardımıyla Brezilya’daki tüm kullanıcılara dijital ödeme sistemi sağlamayı hedeflediklerini, bunun mümkün kılmak için Merkez Bankası ve yerel ortaklarla çalışmaya devam edeceklerini söyledi. 

Bloomberg’in başka bir kaynağı ise kararın, Facebook açısından sürpriz olduğunu, iki tarafın ödeme sisteminin kuruluşunda sık sık görüşmeler yaptığını söyledi

Finansal teknoloji ve bankacılık düzenlemes uzmanı Tiago Severo Gomes, Blomberg’e yaptığı açıklamada Merkez Bankası’nın kararını “Özellikle ödeme düzenlemeleri ve teknoloji piyasasında alışılmadık ve olağan dışı bir hamle” diyerek niteledi. 

Ne olmuştu?

Dünyanın en büyük sosyal medya platformu Facebook, iştiraki WhatsApp üzerinden ödeme alınması işlemlerini iki yıldır test ediyor. Test ettiği ülkeler arasında en fazla kullanıcı sayısına sahip Hindistan da bulunuyordu. 

15 Haziran’da yapılan açıklamada Brezilyalı kullanıcıların yazışmalarını terk etmeden, WhatsApp Pay ile ücretsiz olarak para gönderebileceği, küçük şirketlerden satın alma yapabileceği duyurulmuştu. 

WhatsApp COO’su Matt Idema, konuyla ilgili “Küçük işletmelerin dijital ekonomisinin ve dijital ödeme sistemlerinin büyümesine yardımcı olacağımıza inanıyoruz” demişti. 



Independent Türkçe, Bloomberg 

DAHA FAZLA HABER OKU