İran ile Ukrayna arasında kara kutu gerilimi sürüyor

İran Dışişleri Bakanı Zarif, 8 Ocak 2019’da Kiev’e gitmek üzere havalanırken düşürülen Ukrayna Hava Yolları'na ait uçağın kara kutusunun Fransa'ya gönderileceğini bildirdi

İran ile Ukrayna arasında kara kutu gerilimi sürüyor / Fotoğraf: Reuters

İran Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Bakan Muhammed Cevad Zarif, Kanada Dışişleri Bakanı François-Philippe Champagne ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. 

İran'ın birkaç gün içinde Ukrayna uçağına ait kara kutuyu okunması için Fransa'ya göndereceğini aktaran Zarif, "İran, kara kutuyu gönderme kararını bir süre önce aldı ve hızlıca uygulayacak" dedi. 

Zarif, olayda hayatını kaybedenlerin yakınlarıyla ilgili hukuki konuları ve uçağın zararının karşılanması için görüşmeye hazır olduklarını Ukrayna'ya bildirdiklerini ancak Kiev yönetiminin henüz heyet göndermediğini ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Olayın üzerinden yaklaşık 6 ay geçmesine rağmen İran’ın kara kutuları daha önce açıklamaları olmasına rağmen göndermemesi dikkat çekti.

Ukrayna: Kara kutu teslim edilmezse dava açacağız

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelensky, önceki yaptığı açıklamada İran'ın düşürülen Ukrayna Uluslararası Havayolları'na ait PS752 uçuş numaralı Boeing 737 uçağının kara kutusunun verilmemesi halinde, Tahran yönetimine uluslararası mahkemede dava edeceğini söylemişti.

Zelensky, ayrıca kara kutu dışında, İran’dan özür beklediklerini ve İran’ın olayda hayatını kaybeden Ukraynalılara gereken düzeyde tazminat ödemesini talep ettiklerini ifade etmişti.

Ne olmuştu?

Ukrayna Hava Yolları'na ait Boeing 737 tipi yolcu uçağı, 8 Ocak 2019'da Kiev'e gitmek üzere Tahran Uluslararası İmam Humeyni Havalimanı'ndan havalandıktan kısa süre sonra düşmüş, uçakta bulunan 176 kişi hayatını kaybetmişti.

Tahran yönetimi, başta uçağın İran ordusu tarafından düşürüldüğü iddialarını reddetmiş ancak olaydan 3 gün sonra İran Genelkurmay Başkanlığı yolcu uçağının "cruise (seyir) füzesi" olarak algılandığını ve kısa menzilli füze ile "yanlışlıkla" vurulduğunu itiraf etmişti. 

Uçakta 82 İran, 63 Kanada, 11 Ukrayna, 10 İsveç, 4 Afgan, 3 Alman ve 3 İngiliz vatandaşı bulunuyordu.

İranlı yetkililer kara kutunun gönderilmesiyle ilgili daha önce farklı açıklamalar yapmış ve kara kutunun akıbetinin ne olacağı netlik kazanmamıştı. 

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU