Davutoğlu’ndan Cumhurbaşkanlığı sistemine Platon'lu gönderme: Cumhurbaşkanı ‘filozof kral’ olsa bile bu sistem yürümez

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’ndan ekonomi yönetimine sert eleştiriler geldi. Davutoğlu, Cumhurbaşkanı sisteminin yürümeyeceği görüşünde

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Karar TV’de gazeteciler; Taha Akyol, Elif Çakır ve İbrahim Kahveci’nin sorularını yanıtladı. 

Ekonomi yönetimini eleştiren Davutoğlu, Turkcell hisselerinin Varlık Fonu'na devrinin yanlış olduğunu savundu.

Davutoğlu "Turkcell hisselerinin Varlık Fonu'nun devri doğru bir operasyon değil. Varlık Fonu'nun görevi batık krediyi kurtarmak olamaz. Yabancı yatırımcıyı ürküten, hukuki açıdan sorunlu bir işlem" dedi.

“Müsteşarlıkları kaldırmayın diye yalvardım”

“Kimsenin dikkatini çekmeyen büyük bir tehlike var. Her bakanlıkta mini bir başkanlık birimi kurdular. Bunlar bakanlıktan daha güçlü. Cumhurbaşkanı filozof kral olsa bu sistem yürümez” diyen Davutoğlu, “Demokrasi ve ekonomide 2001'e geri dönüldü. Müsteşarlıkları kaldırmayın diye  yalvardım. Seçimi kaybeden Bakan yardımcısı yapılıyor. Mesela sınavlar üç kez değişti. Bakanın bundan haberi mi var” ifadelerini kullandı.

Türkiye'de ciddi bir orta sınıf fakirleşmesi olduğuna dikkat çeken Davutoğlu, öncelikle bu durumu ortadan kaldırmak gerektiğini belirtti. Davutoğlu, “Sosyal yardımları kesmeyeceğiz. Yardıma ihtiyacı olanı iş sahibi yapacağız. Bunlar gelirse yardım kesilecek diyorlar. Kesmeyeceğiz” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin kazanımları kaybetme korkusu yaşadığını belirten Davutoğlu, “Bir ülkeyi korku ile yönetebilirsiniz ama korku ile kalkındıramazsınız. Bu yüzden müthiş bir propaganda yürütülüyorlar” dedi.

“İhtiyat akçesi nerede?”

Davutoğlu şunları söyledi:

2016 Haziranında AB liderleri ile o fotoğraf verilmiş olsaydı, o hainler 15 Temmuz'da bu darbeye kalkışmazlardı. 'Pelikan'a bakın, o sıralarda bana saldırmaya başlamışlardı.

İhtiyaç akçesi nerede? Bize susun, sadık olun dediler. Biz ülkeye sadık oluruz...

Gelecek Partisi olarak ekonomi paketinde en çok şeffaflık ilkesine dikkat ettik. Siyasi etik yasasını çıkarmamız nedeni de; kamunun çıkarını sağlamak. Kamu bankasında yakın akrabaların çalıştığını görünce hepsini görevden aldım.

Ekonomi elitleri ile siyasi elitler arasındaki gizli kapaklı işleri kaldırmak istedim. Bu ilişkilerin şeffaflaşması gerekiyordu. Kamu ile özel sektör arasındaki ilişkiler de şeffaflaşmalıydı. Bu yüzden özellikle torba tekliflere de karşı çıktım. Hükümetin programından yolsuzlukla mücadele ve şeffaflık paragrafının kaldırılması için benim gitmem gerekti.

Ekonomiyi yönetenleri, ekonominin temel kavramlarıyla ilgili sınava soksanız geçemez. Hukuk yoksa ekonomi olmaz. Türkiye'deki problem ekonomi iklimi yok edildi.


Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU