Varlık Fonu en az 2 milyar dolarlık eurobond ihracına hazırlanıyor

Türkiye Varlık Fonu (TVF) Genel Müdürü Zafer Sönmez’in bir röportajında yaptığı bono ihracı açıklamasından bir yıl sonra TVF, tarihinde ilk kez eurobond ihracına hazırlanıyor

Fotoğraf: AA

İsveçli telekonomünikasyon şirketi Telia Sonera’nın yüzde 24,02’lik Turkcell hissesini satın alacağını duyuran Türkiye Varlık Fonu (TVF), tarihinde ilk kez eurobond ihracına hazırlanıyor.

Bloomberg’den Ercan Ersoy ve Kerim Karakaya’nın konuyla ilgili kaynaklara dayandırdığı haberine göre TVF, en az 2 milyar dolarlık eurobond ihracı yapacak ve yaklaşık beş banka ile sürecin yönetimi konusunda görüşmeler sürüyor.

Kaynakların aktardığına göre ihraç edilecek kesin miktar, TVF ve aracılar arasındaki söz konusu görüşmeler sonrası belirlenecek.

Kaynaklardan biri, Varlık Fonu’nun derecelendirme için uluslararası bir kredi derecelendirme kuruluşu ile anlaşmak için çalışmalar yürüttüğünü de söyledi. Zira, ABD merkezli Fitch Ratings, şubat ayında yaptığı açıklamada Türkiye Varlık Fonu'na yabancı ve yerel para cinsinden uzun vadeli kredi notu olarak BB- olarak vermişti. Bu, “çöp” seviyesinin üç seviye altı anlamına geliyor. Fitch o dönemki açıklamasında TVF’nin uzun vadeli kredi notlarının görünümlerini de 'durağan' olarak belirlemişti.

TVF Genel Müdürü Zafer Sönmez, 2019’un mayıs ayında Dünya Gazetesi’ne yaptığı açıklamada bir bono programına çıkacaklarını söyleyerek “Yabancı fonlar bize yatırım yapmak için çok istekli şimdiden ihraç edeceğimiz fonu bekliyorlar. Bu yıl içinde bono ihracını gerçekleştireceğiz. Hedefimiz 82 milyonun Türkiye'nin Varlık Fonu ile gurur duyması” demişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ne olmuştu?

İskandinavya’nın en büyük GSM operatörü Telia, Turkcell'deki yüzde 24,02'lik dolaylı hisselerinin tamamını 530 milyon dolar karşılığında Türkiye Varlık Fonu’na satarak Turkcell’den çıkış yapacağını duyurdu.

Satışın ardından TVF, Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş.'nin yüzde 26,2 oranında hissedarı olacak ve en büyük ortağı durumuna gelecek. Turkcell’in yönetim kurulundaki dokuz üyeden beşini belirleyebilecek ve şirketin yönetim kontrolüne sahip en büyük hissedarı olacak.

Bunun yanı sıra Türkiye Vakıflar Bankası’ndan yüzde 36 hisse alan TVF, kamu sigorta şirketlerine 6,5 milyar lira değerinde yatırım yapmıştı. İstanbul Finans Merkezi’ne de ortak olan Türkiye Varlık Fonu, Borsa İstanbul’da da yüzde 10 paya sahip.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU