ABD'nin Suriye Büyükelçiliği: Kürtler arası birliğin ilk aşaması tamamlandı

Büyükelçilik, Haseke kentinde Suriye Kürt Ulusal Konseyi ile Suriye Ulusal Birliği Partileri arasında varılan anlaşmanın ilk aşamasının tamamlandığını duyurdu

ABD Büyükelçiliği'nden Kürtler arası birlik açıklaması / Fotoğraf: Twitter

ABD'nin Suriye Büyükelçiliği resmi Twitter hesabından Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ile Kürt Ulusal Birliği Partileri (PYNK) arasında varılan anlaşma sonrasında taraflarca yapılan resmi açıklamanın Kürtçesi paylaşıldı. 

Büyükelçilik açıklamasında, “16 Haziran 2020'de Suriye'nin Haseke kentinde Suriye Kürt Ulusal Konseyi ile Kürt Ulusal Birliği Partileri arasında yürüyen görüşmelerin birinci aşamasının tamamlandığı" belirtildi.

ENKS ve PYNK, ABD’nin arabulucuğunda yürüttükleri birlik görüşmelerinin ardından dün ortak bir açıklama yaparak tarafların uzlaştığını duyurmuştu.

Suriye Kürtleri arasındaki birlik görüşmeleri geçmişi

Birliğin ilk adımı, Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ve sonradan ismi Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi olarak değiştirilen Rojava Yönetimi tarafından 11 Temmuz 2012’de imzalanan Erbil Anlaşması ile atıldı.

Ekim 2014’te Irak Kürdistan Bölgesi’nin (IKB) Duhok kentinde atılan "Duhok Mutabakatı" ile birlik bir adım öteye taşındı.

Ancak anlaşma, ENKS’ye bağlı siyasi tutukluların serbest bırakılmaması, Erbil ve Duhok anlaşmaların uygulanmaması, Şam ile yakın ilişkiler, zorunlu askerlik ve askeri güçlerin aynı çatı altında birleştirilememesi gibi nedenlerle yürürlüğe girememişti.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU