Kan grubu 0 olan kişiler, Kovid-19'a karşı daha az risk altında

Bir DNA şirketinin devam eden çalışmasına şu ana kadar 750 binden fazla kişi katıldı

Çinli araştırmacılar daha önce A kan grubu sahiplerinin "önemli ölçüde daha yüksek" enfeksiyon oranına sahip olduğunu bulmuştu (Reuters) 

ABD'li genom bilimi firmasının elde ettiği ilk veriler, 0 kan grubuna sahip insanların diğer kan gruplarına kıyasla koronavirüse karşı daha korunaklı olduğunu gösteriyor.

Doğrudan tüketiciye yönelik genetik testler sunmasıyla bilinen ve SARS-CoV-2 virüsünün genetik yapısını da inceleyen Kaliforniya merkezli '23andMe' firmasının devam eden araştırmasına şu aşamada 750 binden fazla kişi katıldı.

Henüz hakem değerlendirmesinden geçmeyen ilk veriler, yaş, cinsiyet, etnik köken ve eşlik eden hastalıklar da göz önüne alındıktan sonra, 0 kan grubuna sahip insanların diğer kan gruplarına göre Kovid-19'a yakalanma olasılığının yüzde 14, hastaneye yatış ihtimalininse yüzde 19 daha düşük olduğunu gösteriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu bulgular, 0 kan grubuna sahip insanların daha az enfeksiyon ve ciddi hastalık durumu bildirdiğine dair diğer çalışmalardaki benzer sonuçları yansıtıyor.

23andMe'nin araştırmasına katılanlar arasında, pozitif Kovid-19 test sonucu oranı en çok AB kan grubunda gözlendi.

Çalışmasına katılımcı almaya devam eden şirket, şu an Kovid-19 teşhisi konan ve hastaneye yatırılan 10 bin katılımcı arıyor.

Mart'ta Kovid-19 teşhisi konulmuş iki bin 173 kişinin kan grubu modelini inceleyen Vuhan Üniversitesi Çonnan Hastanesi araştırmacıları, A kan grubu sahiplerinin "önemli ölçüde daha yüksek" enfeksiyon oranına sahip olduğunu bulmuştu.

Araştırmayı yöneten Van Şinhuan, A kan grubuna sahip insanların enfeksiyon ihtimalini düşürmek için "özellikle güçlendirilmiş kişisel korumaya", bu kan grubundaki enfeksiyonlu hastalarınsa "daha dikkatli gözetim ve agresif tedaviye" ihtiyaç duyabileceğini belirtmişti.

Daha yakın bir zamandaysa İtalyan ve İspanyol bilim insanları, kan gruplarının kodlandığı gen bölgesinin, ana bağışıklık molekülleriyle yüksek düzeyde bağlantılı olduğuna işaret etmişti.

Araştırmacılar, bu ay yayımlanan çalışmalarında, Milano ve Barselona gibi sıcak noktalarda solunum yetmezliği sebebiyle hastaneye yatırılan 1980 hastadan DNA örnekleri almıştı. Analizler, A pozitif kan grubundaki bireylerin daha yüksek risk taşıdığını ve 0 kan grubunda koruyucu bir unsur bulunduğunu göstermişti.

2002 SARS salgını üzerine yapılan araştırma da 0 kan grubunun her iki koronavirüste de koruyucu nitelik taşıdığı teorisini destekliyor.

Hong Kong'taki bir hastanede çalışan bilim insanları, 45 sağlık çalışanıyla temas eden enfekte bir hastayı analiz etti. 0 kan grubuna sahip 18 kişiden 8'i enfekte olurken (yüzde 44), diğer kan gruplarındaki 27 kişiden 23'ü virüse maruz kalmıştı (yüzde 85, diğer bir deyişle neredeyse iki katı).

Kan grubu, ciddi Kovid-19 hastalarında görülen patolojiler arasında yer alan kan pıhtılaşmasını etkileyebiliyor. 0 kan grubuna sahip kimselerde kanın pıhtılaşmasını sağlayan protein seviyeleri daha düşük oluyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/health

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU