Avrupalı araştırmacılar hangi kan grubuna sahip bireylerin Kovid-19'u daha ağır geçirdiğini belirledi

A kan grubundan hastaların oksijen desteğine ihtiyaç duyma veya solunum cihazına bağlanma oranı yüzde 50 daha yüksek

Uzmanlara göre kan grubu ve koronavirüs arasındaki net bağlantıyı anlamak için daha fazla araştırma yapılmalı (Pixabay)

Avrupalı bilim insanları koronavirüsün hangi kan grubu için daha tehlikeli olduğunu araştırdı. Çok sayıda bilim insanının yürüttüğü çalışmada, A kan grubundan kişilerin hastalığı daha ağır geçirdiği tespit edildi.

Araştırmacılar, İtalya ve İspanya’daki hastanelerde oksijen almak zorunda kalan veya solunum cihazına bağlanan bin 610 hastanın kan örneklerini inceledi. İnsan genomunda iki noktanın Kovid-19’da solunum yetmezliği riskiyle bağlantılı olduğu tespit edildi. Bu noktalardan birinin de kan grubunu belirleyen gen olduğu ortaya çıktı.

Gazete Duvar’ın haberine göre A kan grubundan hastaların oksijen desteğine ihtiyaç duyma veya solunum cihazına bağlanma oranı yüzde 50 daha yüksek. 0 kan grubundan hastaların taşıdığı risk ise yüzde 35 daha az.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan, hakem onayı bekleyen makalelerin yer aldığı Merdxiv’de yayımlanan çalışmanın yazarları, belirli bir kan grubuna sahip olmakla Kovid-19’u daha ağır geçirmek arasında doğrudan bir neden-sonuç ilişkisi kurmak için ileri çalışmalar yapılması gerektiğini ifade etti.

Moleküler biyoloji uzmanı Dr. RN Makroo, “Hastalıkla kan grubu arasında şimdiye dek hep güçlü bağlantılar gördük” diye konuştu.

Hindustan Times’ın haberine göre Makroo, sözlerini şöyle sürdürdü:

Ancak şu aşamada, yani daha büyük ve kapsamlı bir araştırma yapılmadığı sürece, bu özel korelasyonu belirlemek çok zor. Ayrıca kan gruplarının nüfus içindeki dağılımını da göz önüne almak gerek.

Öte yandan Mart ayında Çinli bilim insanlarının yaptığı başka bir araştırmada da kan gruplarıyla koronavirüs arasında ilişki bulunmuştu.

Söz konusu çalışmada kan grubu A olanların virüse yakalanma oranlarının daha yüksek olduğu, en az etkilenenlerin ise kan grubu 0 kişiler olduğu ifade edilmişti.

Independent Türkçe, Gazete Duvar, Hindustan Times

DAHA FAZLA HABER OKU